Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 10:33 |

Herceg: Tražimo pravedniji model raspodjele prihoda i jednaka pravila za sve

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. ožujka (FENA) - Od 2006. godine, od kada se primjenjuje postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, Hercegovačko-neretvanska županija, a to pokazuju svi objektivno urađeni izračuni, ostala je najmanje bez jednog svog godišnjeg proračuna, navodi u izjavi za javnost premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg.

On ističe da prema izračunima županijskog ministarstva financija, postojeći model zakida ovu županiju godišnje za više od 20 milijuna KM. Mišljenja je, a oko toga, kaže, postoji široki konsenzus izvršne i zakonodavne vlasti u županiji, kako se postojeći model raspodjele mora izmijeniti i kako je on, makar kada je u pitanju HNŽ, ubuduće neodrživ te da isto stajalište po ovom pitanju dijeli i velika većina ostalih županija u Federaciji BiH.

-Ova Vlada, ali i prethodne županijske vlade, u više je navrata tražila izmjenu postojećeg zakona ukazujući na diskriminaciju i nepovoljan položaj u koji je, postojećim modelom raspodjele, stavljena naša županija. Možemo podržati „pozitivnu diskriminaciju“ izrazito nerazvijenih županija, ali ne i neskriveno favoriziranje „nekih“ na uštrb svih drugih. Pod nekim naravno mislim na Sarajevsku županiju koja je postojećim zakonom stavljena u povlašten položaj. Nadam se kako će naša nastojanja, ali i nastojanja drugih županija koje su također nezadovoljne postojećim Zakonom, biti prihvaćena i da će biti donesen novi zakon s  pravednijim modelom raspodjele javnih prihoda – ističe Herceg.

Iako je, napominje, Vlada HNŽ, unatoč takvoj raspodjeli, uspjela stabilizirati javne financije i redovito servisirati  sve obveze iz Proračuna, da je imala tih oko 20 milijuna KM godišnje, koji joj se trenutno oduzimaju, mogla je više uložiti u gospodarski razvitak HNŽ-a i financiranje i sufinanciranje institucija i projekata od interesa za građane HNŽ.

-S tim sredstvima bilo bi više novca zdravstvu, školstvu, znanosti, športu i kulturi... Bilo bi više sredstava poticaja gospodarstvu i infrastrukturnim projektima, a Vlada bi lakše i jednostavnije ulazila u dijalog sa socijalnim partnerima, osobito u sektorima zdravstva i školstva. Ovo je vjerujem više nego dovoljno razloga zašto želimo i tražimo pravedniji model raspodjele prihoda i jednaka pravila za sve. Nedopustivo je da jedna pravila vrijede za Sarajevo, a za sve ostale druga pravila, i u politici, i u gospodarstvu i u javnim financijama. Vrijeme je da se političko Sarajevo prestane ponašati kako se u bivšoj državi ponašao politički Beograd – navodi premijer HNŽ-a Nevenko Herceg u izjavi za javnost.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Prihodi od indirektnih poreza veći za 187 miliona KM

Januar donio novi rast prihoda od indirektnih poreza

UIO - Prihodi od indirektnih poreza prvi put viši od 10 milijardi KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'