Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 12:14 |

Glamočak: Ministri u RS-u da provode, a ne tumače presude

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.marta (FENA) - Iz Srpske demokratske stranke (SDS) pozvali su ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenku Golić da ne tumači, već da provode sudsku presudu u slučaju Željko Vulić protiv "Grand trejda" Banja Luka.

Poslanik te stranke u entitetskom parlamentu Nedeljko Glamočak rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je najnovijom presudom u“ slučaju Vulić“ bačen tračak nade u vladavinu prava u RS, nakon „mnogo godina haosa koji je ovde proizvođen“.

-U pravosuđu u RS-u ima mnogo sudija koji mogu doprinijeti vladavini prava i SDS im daje punu podršku da to učine, a presuda u slučaju Vulić je najava da takva vremena dolaze - tvrdi Glamočak.

Od entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukača traži da provede istragu i utvrdi koje su osobe u postupku donošenja građevinske dozvole za zgradu „Grand trejda“ u Banjoj Luci prekršile zakon te da snose odgovornost za svoje postupke.

Željko Vulić je, nakon više godina pravne borbe, dobio dvije presude u svoju korist. Jednom su poništeni lokacijski uslovi za objekat "Grand trejda" Mile Radišića, a drugom se ovoj firmi ukida odobrenje za građenje, odnosno poništavaju se obje dozvole kojima su obuhvaćene parcele Željka Vulića i njegovog brata, koje su izdate bez njihove saglasnosti.

Iz entitetskog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su oštro kritikovali ove presude te naveli da su zatražiti stav disciplinskog vijeća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u vezi s tim presudama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Saopćenje za javnost SDS-a

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'