Kultura     | 06.03.2018. 14:06 |

Ambasador Republike Irske posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO,6. marta (FENA) - Ambasador Republike Irske Myles Geiran posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine gdje se susreo s direktorom Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Direktor Ovčina je izrazio dobrodošlicu i uvaženog gosta ukratko upoznao s historijatom i trenutnom situacijom u NUBBiH.
 
Sjedište ambasade Republike Irske je u Ljubljani, ali ambasador Geiran, ima odgovornost i nadležnost i za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu je izrazio žaljenje da posljednjih godina BiH ne učestvuje u nominiranju za prestižnu nagradu International DUBLIN Literary Award, te je predložio direktoru NUBBiH da u saradnji s bibliotekama u BiH koordinira nominaciju za 2019. godinu. Ovčina je uime NUBBiH sa zadovoljstvom prihvatio ovaj poziv i izrazio spremnost na saradnju.
 
U kratkoj posjeti Odjeljenju periodike ambasador Geiran je kazao da je impresioniran zbirkama stare periodike i službenih publikacija koje je prezentirala Anja Mastilović, dipl. komparativistica i dipl. bibliotekarka.

Ovom prilikom direktor Ovčina je ambasadoru Geiranu darovao nekoliko izdanja NUBBiH, među kojima i knjigu „Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH“, te je izrazio nadu da će on ponovo doći u posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a da će u međuvremenu biti ostvarena korespondencija s ciljem nominiranja najboljih knjiga iz Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu