Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.03.2018. 16:00 |

The Hill: Dodik je proruski populista koji igra opasnu igru za Kremlj u BiH

FENA Internet

WASHINGTON, 6. marta (FENA) - Zapadni saveznici Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni da njihov utjecaj u BiH i široj regiji polako slabi, piše Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH iz Washingtona, a u tekstu koji je objavio internet magazin The Hill.

- Nakon što su vodeću poziciju predali Evropskoj uniji, SAD su dozvole silama kao što su Kina i Rusija da se bore za utjecaj u jugoistočnoj Evropi. Kina i Rusija mogu u novoj demokratiji kakva je u BiH, svoj utjecaj na ekonomiju i sigurnost, provoditi bez mnogo protivljenja Zapada - istične ona u autorskom tekstu objavljenom povodom 26. godišnjice referenduma o nezavisnosti BiH.

Ona pominje kineski razvojni projekt „Put i pojas“, te iznosi činjenicu da su u regiji povećane investicije iz te države, iako su često snažno podržane državnim subvencijama.

- Jačajući svoj utjecaj na države koje teže ka EU, kao što su BiH, Srbija i Makedonija, Kina pokušava dobiti mjesto za EU stolom - ističe ona.

Dok Kina stvara ekonomski utjecaj, Rusija se okrenula vojnom. Uplitanje Moskve u izbore nije ograničeno samo na SAD, Ukrajinu ili Siriju.

- Kremlj igra veoma opasnu igru kroz ulogu proruskog populiste Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS - piše u tekstu.

Dodik, kako je navedeno u tekstu "negator genocida koji se nalazi pod sankcijama SAD-a", uspostavio je posebne odnose s Kremljom. Delkić pominje i kupovinu dugih cijevi za policiju RS, te podsjeća da su se ruski dobrovoljci borili na strani RS-a tokom agresije na BiH.

Ona ističe da je u Državnoj odbrambenoj strategiji SAD-a zaključeno kako su Kina i Rusija glavni izazovi za sigurnost i interese SAD-a.

- Nigdje to nije više vidljivo nego u BiH, gdje je brz i strateški snažan odgovor SAD-a imperativ. Kao što je rekao senator John McCain, ako ignoriramo ovaj region činimo to na svoju štetu – navela je Delkić. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana