Kultura     | 06.03.2018. 14:40 |

Umjetnici porijeklom iz BiH i Crne Gore na festivalu kulture u Luksemburgu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - U Luksemburgu je završen 35. festival koji predstavlja jedinstvenu smotru multikulturalizma i različitosti. Okupio je stvaraoce iz država širom svijeta, a svoje stvaralaštvo i ove godine predstavili su i pisci porijeklom iz Crne Gore i BiH.  

Organizator Festivala je Udruženje "CLAE" Luksemburg, a to književno-pozorišno druženje otvorio je književnik Faiz Softić, koji živi u Luksemburgu i već 15 godina zaredom bavi se organizacijom tog segmenta festivala.

Književnik Edo Mrđa (porijeklom iz Zavidovića), koji 50 godina živi u Parizu pročitao je dirljivu priču "Majčin poljubac". Sandžački i crnogorski književnik Safet Hadrović Vrbički prezentirao je svoju antologiju "Tarih" u kojoj je zastupljeno stvaralaštvo 50 bošnjačkih pisaca razasutih širom svijeta. Pjesme iz antologija čitala je Alma Mucević - Čivović.

Publici je predstavljen i novi broj magazina "Diwan", koji je (nakon dvogodišnjeg zastoja) objavljen u formi zbornika književnih radova. Posebno je apostrofirano stvaralaštvo sandžačkog pjesnika Hoda Katala čija poezija zauzima trećinu tog zbornika, a preostali dio posvećen je poeziji koja govori o srebreničkom masakru, a sadrži i osvrt Murata Baltića na lik i djelo književnog stvaraoca Ismeta Rebronje. O zborniku su govorili Faiz Softić, urednik Almir Mehonić i pjesnik i prozni pisac Sead Ramdedović.

Glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva Hasija Borić izvela je monodramu "Majka Nuru počesto naruži" što je publika s pažnjom pratila.

Festival kulture u Luksemburgu je manifestacija na kojoj se predstavljaju pisci, slikari, folklorni ansambli, pjevači, kulturno-umjetničke grupe, ali i kulinarstvo država sudionica što je prilika da pokažu svoje osobnosti. Iskustva pokazuju da je taj festival dobro posjećen, a osim iz Luksemburga dolaze i posjetioci iz susjednih država.

Festival je dosad ugostio brojne bh. pisce, koji su nastupima zadobili pažnju publike za ono što u kulturološkom smislu dolazi iz BiH. Među njima su Safet Sijarić, Marko Vešović, Hadžem Hajdarević, Kristina Mrđa, Faiz Softić, Mehmed Đedović, Ahmed Burić, Goran Samardžić....

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Konaković razgovarao sa Bettelom: Puna podrška Luksemburga evropskim integracijama BiH

Magoda, Vlaisavljević i Duraković razgovarali o finansiranju institucija kulture

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana