Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 15:42 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju Ministarstva sigurnosti o realizaciji Programa pomoći za prevenciju, spremnost i odgovor na poplave državama zapadnog Balkana, Albaniji i Turskoj – IPA FLOODS.

Ministarstvo sigurnosti će u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini poduzeti aktivnosti za formiranje mješovite specijalizovane jedinice za zaštitu i spašavanje. Preporučeno je nadležnim organima za civilnu zaštitu i vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH da podrže ove aktivnosti.

U Informaciji se navodi da je putem IPA sredstava Evropske unije finaliziran proces nabavke opreme i osposobljavanja za tri modula civilne zaštite, i to spašavanje na vodi (FRB) u kojem učestvuje Civilna zaštita Federacije BiH, zaštite od poplava pumpama velikog kapaciteta (HCP) u kojem učestvuje Republička uprava civilne zaštite  Republike Srpske i odbrana od plavnog vala barijerama (FC) u kojem učestvuje Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH.

RAZMOTRITI PRISTIGLE SUGESTIJE
Vijeće ministara BiH izjasnit će se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri sugestije koje su na ovaj zakon u pisanoj formi uputili Ured predsjedavajućeg, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. 

EVROPSKE INTEGRACIJE
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojilo je Zapisnik s drugog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je održan u Briselu, 10. jula 2017. godine.

U zaključcima sa ovog sastanka pozdravljeni su napori Bosne i Hercegovine da dalje napreduje ka Evropskoj uniji. Vijeće EU pozvalo je BiH da nastavi i intenzivira napore kako bi se osiguralo efikasno provođenje Reformske agende za dobrobit građana BiH.

Sastankom je predsjedavala visoka predstavnica za EU Federica Mogherini, a delegaciju BiH je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak te generalni direktor za evropsku politiku susjedstva i pregovora za proširenje Evropske komisije Christian Danielsson.   

PRODUŽENI ROKOVI
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o zajmu i projektu,  zaključen 16. 12. 2013. godine, između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW),  i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d Sarajevo (EP BiH) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu 65.000.000,00 eura – Vjetroelektrana „Podveležje“, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Izmjenama i dopunama prolongiran je rok za povlačenje kreditnih sredstava do 31. decembra 2019. godine te je produžen rok početka otplate kredita za tri godine, odnosno  do 30. marta 2020. godine. Istovremeno je 30. septembar 2030. godine određen kao  novi rok za završetak otplate kredita.

Produženje rokova projekta pokrenuto je na zahtjev Federalnog ministarstva finansija, a na inicijativu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora. 

REZOLUCIJA VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a O SANKCIJAMA SJEVERNOJ KOREJI
Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2397 o sankcijama Sjevernoj Koreji, od 22. decembra 2017. godine.

Zadužene su sve institucije Vijeća ministara BiH te se pozivaju ostali nivoi vlasti u BiH na obaveznu primjenu odredaba iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama Sjevernoj Koreji.   

Rezolucija 2397 koja se nadovezuje na ranije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, uvodi  nove sankcije Sjevernoj Koreji koje smanjuju snabdijevanje energijom, zabranjuju izvoz u ključnim sektorima i uspostavljaju nove obaveze i ovlaštenja radi obustavljanja nezakonitog krijumčarenja iz Sjeverne Koreje.

Ovom rezolucijom se pozivaju sve države članice UN-a da u potpunosti provedu sve rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

PRIPREMITI SPORAZUM O PRAVIMA I OBAVEZAMA
Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH o arbitražnom postupku po tužbi Neeta Gupta, Naveena Aggarwalla i „Usha Industries“ protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, a u vezi s ulaganjem tužilaca u „Krajina osiguranje“ a.d. Banja Luka.

Pravobranilaštvo BiH zaduženo je da, u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora te Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, pokrene pregovore s nadležnim organima Republike Srpske i pripremi tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske u vođenju arbitražnog postupka u ovom predmetu, a koji će    dostaviti Vijeću ministara BiH na saglasnost i ovlaštenje za potpisivanje.

Pravobranilaštvo će u ovom arbitražnom postupku poduzeti sve potrebne pravne radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.    

Radi se o sporu u vrijednosti 40 miliona američkih dolara u kojem tužioci Neete Gupta,  Naveen Aggarval te kompanija „Usha Industries“ iz New Delhija navode da su prevareni prilikom kupovine dionica „Krajina osiguranja.“

AKCIONI PLAN ZA ZAŠTITU OD POPLAVA I UPRAVLJANJE RIJEKAMA U BiH PROVODITI DO 2021.
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provedenim aktivnostima na realizaciji Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u Bosni i Hercegovini  2014 – 2017, za period juni 2016. - juni 2017.  godine te donijelo više zaključaka kako bi se osigurala njegova potpuna provedba.   

Produženo je važenje ovog akcionog plana do kraja 2021. godine, kada je planirano  donošenje planova upravljanja vodnim područjima u BiH u drugom planskom ciklusu, kao i upravljanja rizikom od poplava u cijeloj BiH.

Izvještaj daje pregled realiziranih aktivnosti u provođenju šest ključnih mjera i više od 20 podmjera u sektoru voda u BiH. Ključne mjere odnose se, između ostalog, na saniranje šteta nastalih od poplava, erozija i bujica u 2014. godini te usklađivanje sistema zaštite od poplava u BiH sa EU Direktivom o procjeni i upravljanju rizicima od poplava. Također, ove mjere usmjerene su na uspostavljanje hidrološkog prognoznog sistema u BiH te jačanje kapaciteta institucija nadležnih za upravljanje vodama i zaštitu od poplava u BiH.

GLASANJE DRŽAVLJANA EGIPTA U BiH
Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Arapske Republike Egipat od 16. do 18. marta 2018. godine i eventualno održavanje drugog kruga glasanja od 19. do 21. 4. 2018. godine, od 09.00 do 2l.00 sati, na teritoriji Bosne i Hercegovine. Glasanje povodom održavanja predsjedničkih izbora u Arapskoj Republici Egipat bit će održano u prostorijama Ambasade u Sarajevu.

IMENOVANO RUKOVODSTVO AGENCIJE ZA LIJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA BiH
Vijeće ministara BiH imenovalo je Aleksandra Zolaka za direktora i Dinku Muhović za zamjenicu direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kao najbolje rangirane kandidate nakon provedene procedure javnog konkursa.

Istovremeno je imenovano Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine na period od četiri godine, nakon što je ranijim članovima istekao mandat 2012. godine. Imenovanje je izvršeno na osnovu prijedloga entitetskih ministarstava zdravlja i nadležnog odjela Brčko Distrikta BiH. Za članove Stručnog vijeća Agencije imenovani su: Harun Avdagić, Branko Nikolić, Vedran Marčinko, Vanda Marković-Peković, Lazar Prodanović, Slobodan Prtilo i Admir Alagić, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom