Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 16:18 |

Reforma nadležnosti ključna na svim nivoima vlasti u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Poboljšanje saradnje lokalnih vlasti, te učinkovitije upravljanje sistemom raspodjele finansijskih sredstava bio je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sa članovima Zajedničke komisije Evropske unije, koju je predvodio jedan od njenih članova Mladen Milanović.

Sastanku su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova, finansija, zdravstva, pravde i uprave Vedran Mulabdić, Jasmin Halebić, Zilha Ademaj i Mario Nenadić, te članovi ove komisije Károly (Charles) Jókay, Regula Bäbler i Giorgio Brosio.

- "Inicijativa za lokalne vlasti" je rezultat zajedničke saradnje Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, USAID-a i Ambasade Švicarske. I jedan od njenih ciljeva jeste da saslušamo mišljenje lokalnih vlasti u BiH o problemima i preprekama s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, a posebno u pružanju usluga građanima. Pri tome se prije svega misli na zdravstveni sektor, oblast socijalne zaštite, lokalni ekonomski razvoj, prostorno planiranje, javni red i sigurnost, te koncesije - pojasnio je Milanović.

Dodao je kako su upravo iz tog razloga i formirali Zajedničku komisiju koja je sastavljena od međunarodnih eksperata na polju lokalne uprave, a koji će nakon razgovora s predstavnicima svih nivoa vlasti sačiniti i dostaviti im u maju ove godine Izvještaj o trenutnom stanju u pomenutim oblastima.

- Kanton Sarajevo je administrativni centar Bosne i Hercegovine u kojem su smještene sve institucije vlasti, kako državne tako i federalne. U njemu živi više od 2.000 diplomata - naglasio je premijer Konaković, te potcrtao kako na nivou godine Kanton Sarajevo generiše dvije milijarde i 700 miliona KM indirektnih poreza, dok cijeli entitet RS prikupi milijardu i sedamsto miliona KM.

Po njegovim riječima, u zadnjih pet godina u BiH indirektni porezi su rasli za oko 750 miliona KM od kojih je 600 miliona ubrano u Kantonu Sarajevo, a kojem se vraća samo 18 posto od ukupnih tih sredstava.

- Bilo kakav udar ili zastoj u Kantonu Sarajevu značio bi ogromnu štetu za cijelu državu BiH, a bili bi ugroženi i mnogi međunarodni aranžmani Bosne i Hercegovine - poručio je premijer KS-a.  

Informisao je kako je KS nažalost ima specifičnu i jedinstvenu organizaciju jer jedini u Federaciji BiH ima nadležnosti koje mu po Ustavu ne pripadaju.

- Izmjenom Ustava KS-a i skorim donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi napravili bismo iskorak u uspostavljanju funkcionalnijeg sistema koji bi osigurao da općine odnosno lokalne zajednice preuzmu nadležnosti obrazovanja, prijevoza, komunalnih usluga, a što će naravno pratiti finansijska sredstva - naveo je premijer Konaković.

Tokom sastanka ministar finansija Halebić je govorio i o unapređenju sistema fiskalnog federalizma navodeći kako bi nam dobrodošlo iskustvo drugih zemalja koje imaju uspostavljen i funkcionalan ovakav fisklani odnos, jer se sa sadašnjom raspodjelom indirektnih poreza ne slažu se svi kantoni. 

- Bilo bi neophodno poduzeti reformu kako bi ukupna vrijednost naplaćenih javnih prihoda i sve ekonomske aktivnosti porasle u Federaciji BiH - naglasio je Halebić te dodao da je ukoliko se smanje parafisklani nameti moguće očekivati povećanje privrednih aktivnosti.

Ministrica zdravstva Ademaj upoznala je goste kako je sistem zdravstva decentraliziran, te da pored javnih zdravstvenih ustanova ima i puno privatnih koje nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja.

- Najbolje je bi bilo kada bi javni i privatni sektor postao ravnopravan te bi na taj način građani mogli birati u kojoj će se ustanovi liječiti - poručila je Ademaj.

Dodala je i da je pokrenuta reforma zdravstva, ali da i taj proces sigurno neće biti okončan za još tri naredne godine.

Iako je zadovoljan radom policije i policijskih službenika, te usvajanjem zakona koji tretriraju ovu oblast, ministar Mulabdić je naglasio kako je potrebna uspostava funkcionalnije koordinacije postojećih policijskih institucija.

- Kanton Sarajevo je prvi koji je donio Zakon o državnoj službi i odlučio promijeniti Ustav, što je uslov za donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi koji će se uskoro naći u proceduri donošenja - najavio je ministar Nenadić.

Po njegovim riječima, za pravosuđe se izdvaja 35 miliona KM i to za rad i funkcioniranje Općinskog i Kantonalnog suda, i drugih pravosudnih institucija.

- Najveći problem je što se Općinski sud bavi komunalnim predmetima, gdje se za neplaćen račun od 2 KM formira predmet koji košta 90 KM. Na Kantonalnom sudu postoje velika kašnjenja u građanskom odjeljenu, gdje se danas rade predmeti iz 2014. godine - naveo je neke od evidentnih nedostataka u radu sudova ministar Nenadić.

Zajednički zaključak je da je ključna reforma nadležnosti na svim bosanskohercegovačkim nivoima vlasti, jer je to kompleksno, političko, pravno i administrativno pitanje, saopćeno je iz Press službe KS-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana