Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 06.03.2018. 15:54 |

Proširenje saradnje privrednika iz ZDK-a i turskog Koacelija

FENA

ZENICA, 6. marta (FENA) - U okviru saradnje sa Privrednom komorom turskog grada Kocaeli i ABIGMEV-om (Evropski poslovni centar Istočne Marmare), grupa privrednika sa područja Zeničko-dobojskog kantona od 21. do 22. marta sudjelovati će na „B2B poslovnim susretima“, te kao članovi Centra za razvoj odnosa s BiH posjetiti tradicionalni "Sajam IDEV 2018. - Kocaeli".

Tema "Poslovnih  B2B susreta" u Privrednoj komori Kocaeli bit će sljedeći sektori: građevinarstvo, materijali, energija, hemija, zaštita okoline, informacione i komunikacione tehnologije, elektrika i elektronika,  plastika i guma, te mašine i metali.

Razvojna agencija "Zeda Zenica" i Privredna komora grada Kocaeli, koja je organizator poslovnih susreta, na ovom skupu omogućiti će bh. privrednicima kontakt sa velikim brojem turskih privrednika i privrednika učesnika Sajma iz  Njemačke, Luksemburga, Emirata, Katara, Saudijske Arabije, Azerbejdžana, Kazahstana, Turkmenistana, Irana, Kuvajta, Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije,  Bjelorusije, Hrvatske, Bugarske, Ruske Federacije, Rumunije, Ukrajine i mnogih drugih zemalja.

- Mi u principu očekujemo da naši proizvođači pokušaju se povezati i vidjeti na koji način se mogu povezati sa turskim, ali i drugim kompanijama. Sa asocijacijom BIGMEV iz Sarajeva nastojimo da se što više privrednika poveže i pokrene saradnju sa ino partnerima bilo da je riječ o proizvodnji  ili o razmjeni usluga, jer je sam sajam zaista širokog obima", kazao je za Fenu direktor Razvojne agencije "Zeda Zenica" Senad Pašalić.  

Grad Kocaeli je jedan od najvećih industrijski i komercijalnih centara u Turskoj, ima više od  2.500 prijavljenih preduzeća, a u 2017. godini ukupni izvoz mu je iznosio 18,3 milijardi, a uvoz 40,7 milijardi dolara. U gradu Kocaeli se nalazi 13 organizovanih industrijskih zona, 35 luka i pristaništa, te se po tome uvrštava u 10 najvećih u Evropi.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novalić i Alsaati o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje

Delegacija privrednika iz Bjelorusije u decembru u posjeti RS

Višković razgovarao s potpredsjednikom Vlade Baden Virtemberg

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana