Ekonomija     | 06.03.2018. 16:15 |

Šarović: Novi vlasnik 'Krajina osiguranja' za izgubljenu dobit tužio BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je upoznat s informacijom o tome da Bosni i Hercegovini „prijeti“ još jedna arbitraža koja se tiče „Krajina osiguranja“, navodeći da je to bila informacija Pravobranilaštva BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

- Činjenice ukazuju da je novi vlasnik „Krajina osiguranja“ iz Banje Luke tužio Bosnu i Hercegovinu za izgubljenu dobit zbog komplikacija koje je imao sa svojom investicijom u „Krajina osiguranje“ u Banja Luci i kao odštetu traži od Bosne i Hercegovine iznos od 40 miliona dolara - kazao je ministar Šarović.

Dodao je da će arbitražni postupak vjerovatno da slijedi.

- Kao što pretpostavljam i znate, BiH tokom ovih godina nije nikada, ni jedna institucija na državnom nivou, uključujući i Vijeće ministara BiH, učinila bilo šta ili na bilo koji način involvirana u ovaj problem sa ovom investicijom i ovom kompanijom, ali po uobičajenoj proceduri uvijek se tuži država - pojasnio je ministar Šarović.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH o arbitražnom postupku po tužbi Neeta Gupta, Naveena Aggarwalla i „Usha Industries“ protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, a u vezi s ulaganjem tužilaca u „Krajina osiguranje“ a.d. Banja Luka..

Kako je nakon sjednice saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Pravobranilaštvo BiH zaduženo je da, u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora te Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, pokrene pregovore s nadležnim organima Republike Srpske i pripremi tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske u vođenju arbitražnog postupka u ovom predmetu, a koji će dostaviti Vijeću ministara BiH na saglasnost i ovlaštenje za potpisivanje.

Pravobranilaštvo će u ovom arbitražnom postupku poduzeti sve potrebne pravne radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.    

Radi se o sporu u vrijednosti 40 miliona američkih dolara u kojem tužioci Neete Gupta,  Naveen Aggarval te kompanija „Usha Industries“ iz New Delhija navode da su prevareni prilikom kupovine dionica „Krajina osiguranja“ - navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Šarović: Kakve god da su nametnute odluke, principijelno sam protiv njih

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'