Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 16:47 |

Vlada SAD pomaže uspostavu sistema za upozoravanje na poplave (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - U Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu danas je izvršena svečana primopredaja računarske opreme za uspostavu sistema predviđanja poplava i ranog upozoravanja na slivu Save.

Oprema je isporučena nadležnim institucijama u okviru podrške Vlade SAD-a zemljama stranama Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save.

Izražavajući zahvalnost Vladi SAD-a na doniranoj IT opremi, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić je kazao da je ovaj sistem započet u junu 2016. na zajedničkom sastanku u Zagrebu, te da je cilj projekta da se pospješi kvalitet ranog upozoravanja na slivu Save, te da se poboljšaju kapaciteti prognoziranja poplava na slivu te rijeke.

Zemlje korisnice tog projekta su Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, te međunarodna Savska komisija.

- Ovaj projekt nam omogućuje da kroz jednu platformu zajednički prognoziramo poplave i ranije dostavimo informacije nadležnim institucijama kako bismo mogli pravovremeno djelovati u zaštiti od poplava i smanjiti posljedice i opasnosti od poplava - naveo je Delić.

 Svaka zemlja korisnik ovog projekta je dobila IT hardversku opremu koja je donirana od SAD-a, a u BiH su to Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Odjeljenje za bezbjednost Brčko Distrikta, te hidrometeorološki zavodi FBiH i RS, Javna ustanova Vode Srpske, kao i Agencija za vodno područje rijeke Save u kojoj je jedan od tih servera i instaliran. Vrijednost projekta, kako je rečeno, procjenjuje se na 1,9 miliona dolara.   

- Ovo je veliki doprinos jednom zajedničkom projektu posebno nakon onih katatrofalnih poplava 2014. godine, da možemo prognozirati i na nekoliko dana ranije upozoriti nadležne institucije koje se bave odbranom od poplava, ali i građane da bismo smanjili opasnost i posljedice od poplava - kazao je Delić.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack je izjavila da joj je zadovoljstvo vidjeti rezultate aktivnosti koje traju nešto duže od dvije godine, a čiji je cilj bio da se stanovnicima BiH osigura snažan resurs za predviđanje i rano upozoravanje na poplave.  

- Ovaj sistem predstavlja rezultat saradnje koja traje duže od jedne decenije između članica Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, te predstavlja konkretan dokaz da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci mogu raditi zajedno. Radeći zajedno možete učiiti svijet malo boljim, tako što ćete svima koji žive uz sliv rijeke Save pružiti mnogo bolju zaštitu od poplava. Ovaj sistem ne bi mogao osigurati tačne prognoze bez međusobne saradnje i upravo zbog toga predstavlja tako sjajan primjer - istakla je Cormack.

Izrazila je zahvalnost Evropskoj komandi američkih vojnih snaga na donaciji opreme, kao i Inženjerijskom korpusu  američke vojske koji je pomogao u projektovanju sistema.

- Ovaj sistem je tek sredstvo i zavisi od predanih profesionalaca, poput ljudi koji su danas ovdje sa nama. Šta više, on će funkcionirati samo uz stalnu saradnju svih strana - naglasila je  Cormack.

Predsjedavajući Savske komisije Igor Pejić je naglasio značaj ovog projekta dodajući da Vlada SAD-a kroz svoje institucije podržava rad Savske komisije, a time i države članice.

-  Već 2007. godine kao početni vid saradnje ponuđena je, a kasnije i realizovana tehnička pomoć putem institucije sa najvećim inskustvom, a to je Inžinjerski korpus Vojske SAD-a. Saradnja se nastavila sve do danas i odvija se kroz dvije faze. Prva faza podrške je uspješno provedena u periodu od 2008. do 2011. godine i rezultirala je izradom prvog hidrološkog modela za cijeli sliv rijeke Save. U drugoj fazi koja je u toku i koja je počela 2014. godine prepoznate su potrebe za nastavak saradnje i američka vlada i Inženjerski korpus američke vojske je ponudio svoju saradnju koja je rezultirala današnjim događajem - kazao je Pejić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1522

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xJJmtlec3e6gHjIcicPwrZZskNV3OROa?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo