Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 13:44 |

Jurešić: Zapošljavanje je najbolja socijalna politika

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI), u suradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, okupili su danas u Sarajevu predstavnike vladinog i nevladinog sektora da bi razgovarali o značaju usvajanja zakona o osnovama socijalne zaštite FBiH, koji je planiran u Programu rada Vlade FBiH za ovu godinu.  

Pomoćnik federalnog ministra za socijalnu i dječiju zaštitu Miroslav Jurešić kazao je novinarima prije događaja da je siromaštvo jedan od ključnih problema s kojima bi se taj zakon trebao pozabaviti, ali da to ipak nije pitanje samo jednog zakona niti jednog sistema.

- Siromaštvo je pitanje s kojim bi trebalo da se suoče i drugi sistemi, prije svega sistem zapošljavanja i ekonomskog razvitka ove države. Zapošljavanje je najbolja socijalna politika - naglasio je.  

Precizirao je da su u suradnji s nekim međunarodnim organizacijama angažirani konzultanti, a radi se scenarij za izračun egzistencijalnog minimuma. U pitanju je metoda koja bi trebala dati odgovor koliko je stvarno siromašnih ljudi kod nas.

- Trenutno su to sve prilično upitne procjene i variraju, ovisno ko o tome govori i kojim se metodama izračunavaju - kaže on.  

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić svjestan je da pukim usvajanjem zakona o osnovama socijalne zaštite FBiH neće biti ukinuto siromaštvo ali bi, uz niz drugih zakona koji su planirani, to doprinijelo njegovom smanjenju.

Predsjednik Koalicije osoba s invaliditetom u FBiH Fikret Zuko kaže da bi za osobe s invaliditetom usvajanje tog zakona bilo značajno prvenstveno zbog definiranja socijalnog minimuma bitnog za njihovo istinsko uključivanje u društvo kao i servisa kao vida podrške njima i njihovim obiteljima.

- Tako ćemo moći jasno reći šta od države dobivamo za svakodnevno preživljavanje, a šta kao podršku za funkcioniranje i izjednačavanje mogućnosti - naglasio je.

Zakon o osnovama socijalne zaštite FBiH u fazi je usuglašavanja (prije svega s kantonalnim ministarstvima i nevladinim sektorom), a njegovim usvajanjem bilo bi regulirano pitanje egzistencijalnog minimuma (metoda kojim se utvrđuje), način za procjenu siromaštva, te kategorije koje mogu ostvariti socijalnu pomoć s fokusom na ranjivije kategorija stanovništva (djeca, stare i osobe s invaliditetom).

Današnji skup dio je kampanje javnog zagovaranja "Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti" koju FSU u BiH, IBHI i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH "Koma" provode u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Kampanja je počela u novembru 2014., a cilj je donošenje entitetskih mjera za uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti što će u konačnici voditi smanjenju siromaštva u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo