Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 13:36 |

Poslanici će po hitnom postupku danas razmatrati izmjene Izbornog zakona

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Na prijedlog Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su da se na današnjoj sjednici po hitnoj proceduri razmatraju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

S ciljem da se korištenjem savremenih tehnoloških rješenja otkloni svaka sumnja u regularnost izbora izmjene i dopune predviđaju da se rezultati izbora evidentiraju se na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Središnje izborno povjerenstvo BiH propisat ce procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

Donošenje ovog Prijedloga podržat će poslanici Srpske demokratske stranke, za koje ipak nije prihvatljiva hitna procedura.

- Dobro je da imamo ovo skeniranje, ali danas nećemo podržati hitnu proceduru. Treba razmisliti da li je potrebno dati recimo četiri miliona KM za navedenu opremu ili je možda bolje rješenje da se iznajmi kako bi domaće firme imale mogućnost zarade - istakla je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević smatrajući da Agencija za zaštitu ličnih podataka treba dati mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u kojem treba pažljivo procijeniti odredbe kojima se reguliše otisak prsta.

Ovom prilikom poslanica SDA  Nermina Kapetanović postavila je pitanje „Zašto se s ciljem smanjenja izbornih manipulacija  u BiH ne uvedu glasačke kutije koje su zapečaćene, jer s tim kutijama predstavnici međunarodnih institucija odlaze s biračkih mjesta u prostorije Centralne izborne komisije na prebrojavanje glasova?“

- Nekima ova tema odgovara a nekima ne. Upravo ovaj parlament treba da priča o krađama tokom izbora kako bi se osigurao demokratski proces - poručio je poslanik SDS-a Mladen Bosić.

Navedene aktivnosti su, smatra poslanik SNSD-a Staša Košarac, favorizovane od općine do općine, a pitanje je „da li su predložene izmjene pravi način odnosno model za suzbijanje manipulacija u procesu izbora?“.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović sugerisao je da legislativa u smislu kaznenih mjera treba biti povećana.

- Niko vas na izborima ne može pokrasti jer su birački odobri koncipirani kao višetranački - naveo poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul skrećući pažnju da, ukoliko dođe do odobravanja Prijedloga u oba doma PSBiH, nadležne komisije trebaju imati novce za tendersku proceduru u svrhu nabavke opreme.

- Ovoj državi treba oprema za demokratske i transparentne izbore - zaključio je poslanik SDA Sadik Ahmetović prilikom rasprave, na kojoj je odobren hitni postupak za izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Sjednica se nastavlja u 14 sati jer je u toku pauza na zahtjev Kluba HDZ-a, a nakon što su poslanici otvorili raspravu o također hitnoj proceduri za razmatranje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo