Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 14:56 |

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova čestitala 8. mart

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) čestitala je svim ženama 8. mart, Međunarodni dan žena te pozvala institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti spolova u svim područjima djelovanja, kako bi se, u konačnici, ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca.

U čestitki je navedeno da se Međunarodni dan žena obilježava u svijetu više od jednog vijeka, u spomen na 8. mart 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku demonstriralo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

Iako je od tada, pa do danas, učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima. Većina od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja.

- U BiH mnogo je postignuto u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti kao i muškarci, ali je očigledno da još uvijek u našem društvu postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života. To ne smijemo tolerisati i protiv toga se moramo odlučno boriti - istaknuto je u čestitki Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'