Svijet     | 07.03.2018. 14:59 |

Palestinci planiraju podizanje šatorskog naselja u Pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 7. marta (FENA) - Palestinci u Pojasu Gaze planiraju podići šatorsko naselje koje bi trajalo šest sedmica u blizini izraelske granice od 30. marta kako bi zatražili da se palestinskim izbjeglicama dopusti povratak na teritoriju koja je sada Izrael, saopćili su organizatori u srijedu.

Takva demonstracija, koja predviđa boravak porodica u šatorskom naselju u osjetljivoj pograničnoj regiji, mogla bi predstavljati dilemu za izraelsku vojsku koja provodi "zonu zabrane kretanja" za Palestince na teritoriji u neposrednoj blizini izraelske granične ograde.

Izraelski vojnici suočeni su s čestim nasilnim palestinskim protestima duž granice s Gazom i koriste suzavac, gumene metke i bojevu municiju protiv demonstranata za koje vojska tvrdi da bacaju kamenice ili molotovljeve koktele na njene pripadnike.

Ahmed Abu Ayesh, portparol koordinacionog komiteta, izjavio da su planovi da stotine hiljada ljudi, među kojima su kompletne porodice, živi "u najbližoj sigurnoj tački od granice". Ujedinjene nacije, kazao je Abu Ayesh, bit će obaviještene o inicijativi.

U saopćenju koje je objavio komitet traži se od Palestinaca u Gazi da učestvuju "u tom nacionalnom projektu koji podržava mirni otpor kao novi način borbe za naša prava, prije svih prava na povratak" izbjeglica na zemlju koja je sada Izrael.

Protest bi trebao početi 30. marta, na redovni godišnji "Dan Zemlje"  kojim se obilježava sjećanje na šest arapskih građana Izraela koje su ubile izraelske snage sigurnosti tokom demonstracija u 1976. zbog vladine konfiskacije zemljišta u sjevernom Izraelu.

Protest će se završiti, tvrde organizatori, 15. maja, dana koji Palestinci nazivaju "Nakba" ili "katasatrofa" i koji obilježava raseljavanje stotina hiljada Palestinaca u sukobu koji je pratio stvaranje Izraela u 1948.

Organizatori su saopćili da protest podržava nekoliko palestinskih grupa, među kojim je dominantni pokret Hamas u pojasu Gaze. Grupe, tvrde organizatori, neće imati formalnog prisustva na mjestu protesta, na kome će biti postavljeni mobilni toaleti i bit će obezbjeđena hrana. 

Među nekoliko spornih tačaka koje blokiraju bliskoistočne mirovne pregovore je palestinski zahtjev da se skoro pet miliona Palestinaca omogući pravo na povratak na teritorije u Izraelu koje su oni ili njihova rodbina izgubili.

Izrael to odbacuje, strahujući da će masovni priliv Arapa eliminirati njegovu jevrejsku većinu, i tvrdi da se izbjeglice trebaju naseliti u budućoj palestinskoj državi na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, teritorijama koje je okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. Izrael je povukao neke vojnike i doseljenike iz pojasa Gaze u 2005., prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Devet članova jedne porodice ubijeno u izraelskom napadu na Rafah

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta