Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 16:42 |

Zavičajni muzej sudjeluje u programu obilježavanja Dana općine Travnik

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 7. ožujka (FENA) - Izložbama, promocijama knjiga i projekcijama dokumentarnih filmova, Zavičajni muzej iz Travnika i ove godine će sudjelovati u programu obilježavanja Dana općine, koji će trajati od 12. do 27. ožujka.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić kazala je da se Muzej svake godine uključuje u obilježavanje Dana općine te da je ovogodišnji program, koji je priredila ova ustanova, najobimniji do sada.

Neki od planiranih sadržaj su izložba "Vizualna promocija uskotračne pruge Komar-Travnik" te projekcija dokumentarnog filma "Vratio se Ćiro", koji će biti upriličeni 13. ožujka u Domu kulture "Ivo Andrić".

- Cilj nam je, također, informiranje javnosti o projektu uređenja trase bivše željezničke pruge Travnik- Donji Vakuf - Jajce, koja bi trebala biti pretvorena u zelenu stazu i turističku atrakciju - kazala je Maslić na konferenciji za novinare.

Za 13. ožujka, na glavnom gradskom trgu, planirana je video animacija, u povodu 100. godišnjice od "Ex Ponta", prve knjige nobelovca Ive Andrića.

Kustos Enes Škrgo istaknuo je da Zavičajni muzej svake godine obilježava značajne datume iz života i stvaralaštva Ive Andrića, napomenuvši da je 13. ožujka, kada je i godišnjica smrti književnog nobelovca, prilika za obilježavanje 100. godišnjice od prvog izdanja knjige "Ex Ponto".

- S obzirom na to da je dio ove knjige napisao tijekom svog boravka u selu Ovčarevo, i to će biti obuhvaćeno video prikazom, kao i sve značajne točke iz ovog njegovog prvog djela - kazao je Škrgo.

Među programima, koje će do kraja ožujka upriličiti Zavičajni muzej, su i revija "Travnik pozdravlja Tornjaka", čiji je cilj ukazati na značaj ove autohtone pasmine i potrebe njenog brendiranja, te promocija nove muzejske turističke ture "Tragovima Erika Brandisa".

U okviru programa obilježavanja Dana općine Travnik, bit će priređeno ukupno oko 80 sadržaja, a u organizaciji sudjeluju brojne udruge, kulturne institucije i sportski klubovi. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana