Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 17:03 |

Predstavnički dom podržao da se odrede novi koeficijenti za vojnike i podoficire

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjem zajedanju usvojio je u prvom čitanju izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po kojima bi se odredili novi koeficijenti za vojnike i podoficire kako bi se poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Kako je obrazloženo u prijedlogu predsjedavajuće Predstavničkog doma i članica Komisije za odbranu i sigurnost Borjane Krišto, predviđeno uvećanje koeficijenata za vojnike i podoficire obuhvatilo bi 7.126 djelatnih vojnih osoba u kategoriji vojnika i podoficira, što bi u finansijskom smislu uzrokovalo porast troškova po osnovi plata u iznosu od približno 9.327.186 KM bruto na godišnjoj razini.

Zbog toga je poslanik SBB-a Mirsad Isaković izrazio zabrinutost navodeći da će izmjena narušiti budžetsku ravnotežu, te je tražio da se tačno navede iz kojih izvora će biti osigurana potrebna finansijska sredstva.

- Ukoliko ne bude utvrđeno da to bude riješeno unutar raspoloživih preraspodjela u ovogodišnjem budžetu imat ćemo velikih problema - uvjerena je poslanica SNSD-a Dušanka Majkić sugerišući da se prije konačnog izjašnjavanja Predstavničkog doma sačeka stav Vijeća ministara BiH, čime bi se mogli rukovoditi poslanici.

S obzirom da vojnici imaju prosječnu platu od 655 KM poslanici SBB-a podržali su zakonsku izmjenu, a koju su dobrom ocijenili i poslanici SDA.

- Nadam se da ovaj prijedlog nije populistički već da ima istinsku namjeru za poboljšanje položaja pripadnika OS BiH i da će se iznaći rješenja za potrebna finansijska sredstva - kazao je poslanik Salko Sokolović (NB).

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se Vijeću ministara BiH da rok od 60 dana da uputi novi zakon o platama i naknadama kojm bi bilo riješeno pitanje povećanja plata vojnicima i podoficirima.    

Iako je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović stava da je zakon kozmetičke prirode poslanici iz tog stranačkog kluba podržali su zakon budući da razlika između plata vojnika i podoficira govori da je na djelu nejednakost i diskriminacija.

- U okviru zakonskih mogućnosti postoji prostora za povećanje plata. To će osim poboljšanja statusa vojnika doprinijeti suzbijanju trenutne pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH - zaključila je Krišto.

Osim toga, za državne službenike predviđen je raspon kretanja koeficijenata unutar platnih razreda, dok za djelatne vojne osobe to trenutno nije predviđeno.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo