U osmomartovskom pohodu do najvišeg vrha Trebevića 150 žena | FENA


Društvo

U osmomartovskom pohodu do najvišeg vrha Trebevića 150 žena

Učesnice prošlogodišnjeg pohoda/Foto:Arhiv

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - U povodu Dana žena Planinarski savez Kantona Sarajevo  i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo organiziraju u nedjelju, 11. marta, planinarski uspon na pod nazivom "100 žena na Trebević".

Učesnice pohoda će do najvišeg vrha Trebevića, Sofe na 1.629 metara nadmorske visine, pješačiti pravcem: Ravne (Prvi šumar) - Dobre vode - Planinarski dom Vaso Miskin Crni.

Polazak iz Sarajeva, organiziranim, autobuskim prijevozom, je ispred Zemaljskog muzeja u 8.00 sati.

U planinarskom domu na Trebeviću za učesnice pohoda će po povratku sa Sofe biti priređen ručak.

-Za nedjeljni pohod da jutros se prijavilo 150 žena, što je u odnosu na četiri prethodna  osmomartovska pohoda najveći broj planinarki koje će pješačiti do vrha Trebevića. Broj učesnica pohoda nije ograničen, a  informacije i prijave  primaju se na telefone 061 20 24 25 i 061 50 36 34 - kaže u izjavi za Fenu vođa uspona Dijana Mandžo.

Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo prvi su put organizirali pohod "100 žena na Trebević" u martu 2014. godine, a predstojeći nedjeljni pohod u povodu Međunarodnog praznika žena, bit će peti po redu.

Dan žena se "planinarski" u  Sloveniji obilježava pohodom "100 žena na Triglav", a u  Hrvatskoj je to uspon "100 žena na vrh Mosora".

 

(FENA) B.D.