Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 11:27 |

Sarajevski otvoreni centar: Ne agonizirajte, organizirajte se!

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Sarajevski otvoreni centar (SOC) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u kojem se navodi da su žene bile na čelu svake važnije mirnodopske društvene promjene.

- U oktobru 2018. godine imamo priliku da značajno utičemo na demokratske procese. Sve zajedno imamo šansu ne samo da zagovaramo za kvote ili za nove institucionalne mehanizme koji će bolje štiti žrtve od nasilja, već i da odlučujemo da li ćemo učiniti ovo društvo iole pristojnim i mogućim za život za sve nas - navodi se u saopćenju.

Iz Sarajevskog otvorenog centra ženama poručuju da glas na biračkom mjestu može biti snažan, i da koga kod da izaberu, ne zaborave da im za taj glas treba odgovarati.

- Ovo je godina u kojoj moramo zahtijevati odgovore na pitanje - kada će biti kažnjeni policajci koji tuku žene koje protestuju, kada će biti izjednačene porodiljske naknade, kada će sigurne kuće dobijati dovoljno sredstava za rad, kada će radna inspekcija kažnjavati poslodavce koje otpuštaju žene zbog njihovog spola ili trudnoće, kada će se nabaviti dovoljno lijekova za pacijentice na onkologiji i kada će biti dovoljno novca za obrazovanje sve naše djece... - navodi se u saopćenju.

Uz slogan "Ne agonizirajte, organizirajte se!", iz Sarajevskog otvorenog centra podsjećaju da su žene bile na čelu svake važnije mirnodopske društvene promjene.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo