Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 13:49 |

Schoenborn: Podupirat ćemo da BiH pravi korake prema evropskim integracijama

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Predsjednik Biskupske konferencije Austrije kardinal Christoph Schoenborn i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić pozvali su danas, na pres-konferenciji u Sarajevu, bh. političare na odgovorno ponašanje da bi se zaustavilo stvaranje napetosti i nepovjerenja u državi koji ugrožavaju suživot te poduzeli koraci ka izgradnji pravednog mira i jednakopravnosti.

Kardinal Puljić istaknuo je ljudska prava, dostojanstvo i jednakopravnost kao važna načela koja se trebaju poštovati te poručio da se ono što se traži za sebe i svoj narod, mora priznati i drugome.

- Ljudi i odlaze zbog opterećenosti tom napetošću koja vlada u javnosti, treba donijeti zakone gdje smo mi svi jednaki pred zakonom - naglasio je.    

Kardinal Christoph Schoenborn primijetio je da u BiH, usprkos tome što je rat odavno prošao, još nije uspostavljen pravedan mir. Stoga biskupi iz Austrije, zajedno s biskupima iz BiH, apeliraju na sve nositelje odgovornosti u državi i međunarodnoj zajednici da se angažiraju na izgradnji pravednog mira.

Zabrinut je i zbog migracija koje se dešavaju ovoj državi i, kako je kazao, pogađaju sve etničke grupe u BiH, "prije svega katolike koji su živjeli na određenim područjima, a na tim područjima gotovo da ih više i nema“.  

- Svakako ćemo podupirati da BiH pravi korake prema evropskim integracijama i bude u sastavu evropskog zajedništva - kazao je.

Austrijska biskupska konferencija zasjedala je od 5. do 8. marta u Sarajevu. Domaćin austrijskim biskupima je Biskupska konferencija BiH, predvođena kardinalom Vinkom Puljićem.

Tokom boravka u BiH upriličeni su susreti biskupa iz Austrije sa političkim, kao i predstavnicima vjerskih zajednica.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BK BiH zasjedala u Mostaru: Svećenika u BiH sve manje (VIDEO)

BK BiH zasjedala u Mostaru: Svećenika u BiH sve manje

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!