Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 17:37 |

UN Women BiH - Upoznajte bh.aktivistkinje – Žene koje inspirišu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) – Agencije Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, povodom Međunarodnog dana žena, predstavljaju 10 aktivistkinja koje svojim radom poboljšavaju živote žena u svojim zajednicama, te doprinose ostvarenju ciljeva održivog razvoja na koje se svijet, uključujući i BiH, obavezao.

Agencije Ujedinjenih nacija su u februaru pozvale bh. javnost da nominira žene koje ih svojim radom inspirišu, a cilj kampanje jeste prikazati različite aspekte ženskog aktivizma, uključujući žene na selu, u sportu, sprečavanje rodno-zasnovanog nasilja, političko učešće žena, te njihovu ulogu u izgradnji mira i sigurnosti.

Borba za ljudska prava nije jednostavan proces, ona ne traje jedan dan, niti jedan mjesec, a aktivistkinje širom svijeta svakodnevno podsjećaju na to.

Aktivistkinje iz BiH koje su podijelile svoje priče, osvrćući se na važnost 8. marta i korake koje bh. društvo treba da poduzme u ostvarivanju rodne ravnopravnosti su: Indira Bajramović, Samira Hurem, Sanja Živković, Maja Gačić, Ranka Ninković – Papić, Hata Hurem i žene Kruščice, Sabiha Husić, Emina Bošnjak, Stela Kapidžić i Danka Zelić.

Iz UN Women naglašavaju da je BiH i dalje tradicionalno društvo u kome se žene svakim danom bore za bolji položaj. Navode da su niže plate, duži periodi nezaposlenosti, samo neki problem s kojima se suočavaju žene, ali da u svakodnevnom životu žene pokazuju da su mogućnosti neizmjerne, te da borba za ravnopravnost nije uzaludna.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavljena Mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo

Započela kampanja UN Women BiH '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'

Bishop: Rane intervencije u slučajevima nasilja nad ženama su od najveće važnosti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti