Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 17:37 |

Brkić sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Jenčom 

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Brkić je izrazio zadovoljstvo radom Ureda UNDP-a u Sarajevu, kao i zahvalnost na svemu što je UN učinio u BiH u cilju stvaranja i očuvanja održivog mira.

Informirao je sagovornika o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH sa posebnim osvrtom na promjene Izbornog zakona BiH te naveo pozitivne korake koje je BiH učinila u posljednjih godinu dana na planu europskih integracija.

Podsjetio je da je u februaru 2016. godine BiH predala aplikaciju za kandidatski status u EU, da je stupio  na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da je usvojena  Reformska agenda Vijeća ministara BiH, te da je nedavno sa uspjehom završen posao u vezi  sa predajom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zamjenik ministra Brkić u nastavku razgovora obavijestio je sagovornika da su odnosi BiH sa susjednim zemljama prijateljski i dobri, te istakao stalni progres u saradnji sa zemljama regiona.

Pomoćnik generalnog sekretara Jenča zahvalio je na dobrodošlici, te upoznao zamjenika ministra Brkića o pripremama za debatu Generalne skupštine UN-a u Njujorku 24. aprila, na kojoj će biti govora o održavanju mira i partnerstvu za prevenciju konflikta i izgradnju mira. U tom smislu, potvrđeno je da će debati uime BiH prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ova debata je prilika i za BiH da podijeli svoja iskustva u procesu za izgradnju mira nakon konflikta. Također, očekuje se da će generalni sekretar UN-a Antonio Guterres uzeti učešće na samom skupu gdje će govoriti o neophodnim reformama UN u cilju postizanja bolje efikasnosti u misijama mira u područjima svijeta koja su zahvaćena ratnim konfliktima.

Pomoćnik generalnog sekretara Jenča istakao je da nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije predstoji rad na reformama u BiH, a posebno rad na stvaranju većeg broja radnih mjesta i svega što je u ekonomskom i političkom smislu potrebno poduzeti  da se zemlja učini više atraktivnom za mlade ljude. U tom smislu je poželio BiH uspjeh u tom procesu.

Zamjenik ministra Brkić dotakao se reforme UN-a, sa osvrtom na reformu Vijeća sigurnosti UN-a i u skladu sa tim interes Istočnoevropske grupe, čija je BiH članica.

Zamjenik ministra  Brkić  iskoristio je priliku da potvrdi da je BiH opredijeljena za nastavak pregovora o reformi UN-a  u skladu sa završnim dokumentom Svjetskog samita šefova država i vlada održanim u Nјujorku 2005. godine. Centralna uloga UN i njenih organa je rješavanje ključnih pitanja od međunarodnog značaja. BiH je stava da samo jak UN može biti efikasan instrument za kolektivno regulisanje međunarodnih odnosa na osnovu Povelјe UN i međunarodnog prava.

S obzirom na osjetljivost pitanja reforme Vijeća sigurnosti UN, BiH se zalaže za postizanje kompromisnog rješenja. Imajući u vidu da je broj istočnoevropskih zemalјa više nego udvostručen, BiH očekuje da će reformisan VS UN biti proširen dodatnim mjestom nestalne članice iz Istočnoevropske grupe zemalјa. BiH također smatra da bi se rješavanje pitanja novog članstva u VS UN trebalo bazirati na širokom konsenzusu, što bi ojačalo povjerenje među zemlјama članicama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'