Regija     | 08.03.2018. 17:27 |

Dačić: Pregovori Beograda i Prištine mogu se vratiti na početak

FENA Agencije

BEOGRAD, 8. ožujka (FENA) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je u četvrtak da se pregovarački proces Beograda i Prištine može vratiti na početak ukoliko prištinske vlasti ne primijene dio briselskog dogovora dviju strana o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

 "Odluka takozvane vlade Kosova da ne primijeni dogovor o formiranju ZSO zapravo je odluka Prištine da napusti briselski dijalog", rekao je Ivica Dačić.

Srbijanski šef diplomacije upozorava da se cijeli pregovarački proces Beograda i Prištine i sporazum o normalizaciji odnosa, postignut u Bruxellesu u travnju 2013. uz posredovanje EU, sada može "vratiti na ništicu", prenosi Hina.

"Ako bitni dio sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju primijeniti, Beograd sada može razmotriti stavljanje izvan snage svih dosadašnjih dogovora koje smo postigli u Bruxellesu", rekao je Dačić za ruski web portal "Sputnjik".

Šef srbijanske diplomacije tim povodom je pozvao i međunarodnu zajednicu da reagira.

"Pozivamo EU i SAD da pod hitno utječu na Prištinu da samo ispuni svoje obveze preuzete Briselskim sporazumom", rekao je Dačić, ocijenivši kako "postoji najveća opasnost do sada da se pregovarački proces definitivno prekine".

"Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, poručio je Dačić.

Vlasti u Prištini odbacile su u srijedu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, koji je, uz sudjelovanje visokih europskih dužnosnika, postignut na nedavnom sastanku u Bruxellesu.

Kosovska vlada u srijedu je zaključila kako "nijedan dužnosnik Prištine nema mandat donositi odluke izvan ustavnog okvira".

Beograd i Priština su u travnju 2013. u Bruxellesu, uz posredovanje EU i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, čija je jedna obostrano prihvaćena stavka i formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu.

 

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo