Svijet     | 09.03.2018. 09:04 |

Trump izrazio spremnost za razgovore sa Kim Jong Unom

FENA Internet

SEUL/WASHINGTON, 9. marta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je spreman da se sastane sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, u nagovještaju prvog sastanka licem u lice čelnika dvije zemlje i potencijalno velikom pomaku ka ublažavanju napetosti s Pyongyangom.

Kim se obavezao na "denuklearizaciju" i prekid nuklearnih i raketnih proba, saopćio je čelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong  novinarima u Bijeloj kući u četvrtak nakon što je izvijestio Trumpa o sastanku južnokorejskih zvaničnika s Kimom  u ovoj sedmici.

- Sastanak je planiran - objavio je Trump na Twitteru nakon razgovora s Chungom, pripremajući teren za najveće vanjskopolitičko kockanje otkako je preuzeo dužnost u  januaru 2017. godine, piše Reuters.

Chung je kazao da je Trump pristao na sastanak u odgovoru na Kimov poziv. Visoki američki zvaničnik kasnije je saopćio da bi se to moglo desiti za nekoliko mjeseci, dok se precizan datum sastanka tek treba utvrditi.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, koji je predvodio napore na detantu sa Sjevernom Korejom tokom Zimske olimpijade čiji je domaćin bila njegova zemlja, izjavio je da će samit odrediti kurs ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka, saopćio je predsjednički portparol. 

Trump je pristao da se sastane s Kimom bez ikakvih preduslova, saopćio je drugi južnokorejski zvaničnik.

Južnokorejci su reagovali pozitivno na vijest s online čestitkama Moonu što je pripremio teren za razgovore Trumpa i Kima. Neki su čak sugerirali da bi Moon trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir, iako je skepticizam nakon propalih prethodnih razgovora još prisutan.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su još u ratu nakon što je njihov rat u periodu 1950-53. okončan primirjem a ne mirovnim sporazumom. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo