Ekonomija     | 10.03.2018. 08:57 |

Uspješna zimska turistička sezona na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Zimska turistička sezona, koja bi trebala biti završena krajem marta, prema svim parametrima bit će vrlo uspješna. Na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini smještajni kapaciteti su popunjeni, a turista je iz dana u dan sve više.

Piše: Alma Zukanović 

Rukovoditeljica Sektora marketinga u ZOI '84 Amra Kaljić kazala je Feni da je zimska turistička sezona na Bjelašnici i Igmanu mnogo bolja nego ranijih godina, a kao razlog je navela povećanje kapaciteta za posjetioce.

Istakla je da je povećan kapacitet ski-lifta zbog postavljanja vertikalne instalacije, šestosjeda i četverosjeda te zbog proširenja sistema vještačkog osnježenja.

Kaljić je naglasila da sezona zvanično traje do 31. marta, ali da će biti produžena ukoliko vremenski uslovi budu adekvatni.

Govoreći o planini Igman, kazala je da ove godine na Malo Polje dolazi mnogo više djece nego prošle godine prvenstveno zbog škole skijanja.

Naime, realizacija projekta "Škola skijanja" za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je 7. februara i trajat će šest sedmica. Planirano je da u tom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Đacima je osigurana oprema za skijanje, prijevoz i ski-karte, a na planinama svakodnevno boravi oko 700 učenika, koji s nastavnicima i instruktorima skijanja uče osnove tog zimskog sporta.

Stručna saradnica za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić kazala je Feni da će zimska turistička sezona na Jahorini trajati do kad god budu osigurani minimalni tehnički i sigurnosni  uslovi.

- Obzirom na trenutne uslove na planini, gdje imamo više od 70 centimetara snijega i svaki dan svih sedam instalacija i oba ski-vrtića, kraj skijaškoj sezoni na našoj planini se ni ne nazire - objasnila je.

Naglasila je da su izuzetno zadovoljni rezultatima do sada, jer su oborili rekorde u svakom segmentu poslovanja.

- Ali se naše najveće zadovoljstvo svakako ogleda u pozitivnim utiscima svih koji su posjetili Jahorinu i odličnoj atmosferi koja je ovladala ovom planinom - istakla je.

Ćeremidžić je kazala da su jahorinski smještajni kapaciteti gotovo potpuno popunjeni obzirom na odlične uslove za skijanje, ali i mnoštvo događaja zabavnog karaktera koji ih očekuju u mjesecu martu.

Izdvojila je "Trku poznatih ljubitelja Jahorine", 10. marta na stazi Poljice, na kojoj će ugostiti čuvene skijaše Alberta Tombu i Bojana Križaja, glumca Frana Lasića i mnoge druge.

Također je kazala da će od 15. do 18. marta na Jahorina u okviru Exit festivala ugostiti mnoge svjetski poznate izvođače i dati novu dimenziju tom poznatom festivalu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Centrotrans - Od sutra autobuska linija Vijećnica - Bjelašnica

Turistička sezona u Hercegovini: Nadmašeni lanjski rezultati

Neum: Najave za špicu sezone odlične, nedostatak radne snage i dalje problem

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!