Svijet     | 09.03.2018. 12:25 |

Maliki: Arapsko nedjelovanje ohrabrilo SAD za odluku o Jerusalemu

FENA Internet

KAIRO, 9. marta (FENA) - Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki naglasio je da je neuspjeh arapskog svijeta da provodi odluke koje je donosio tokom proteklih decenija ohrabrio Sjedinjene Države da nastave sa svojim žalosnim pristupom da  donesu odluku o Jerusalemu.

- Njihov neuspjeh također je ohrabrio male zemlje kao što je Gvatemala da odluče da prebace svoju ambasadu u Jerusalem - izjavio je Maliki za palestinsku novinsku agenciju Wafa nakon što je prisustvovao 149. redovnom zasjedanju Arapske lige na nivou ministara vanjskih poslova u Kairu, koji su u srijedu završili svoje sastanke.

On je saopćio da je gvatemalska ministrica vanjskih poslova izjavila da neće prihvatiti nikakav arapski pritisak na njenu zemlju da otkaže odluku o izmiještanju ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem dva dana nakon identičnog američkog poteza u maju "jednostavno zato što je potpuno svjesna da arapske zemlje nemaju nikakvih sredstava pritiska na Gvatemalu da odustane od svoje odluke o preseljenju ambasade u Jerusalem".

Maliki je kazao da "taj zlobni čin iz Gvatemale dolazi tek nakon što je uvidjela da arapske zemlje nisu u stanju da provode odluke koje su usvajale mnoge godine. Ako nismo u stanju da provodimo takve odluke, možemo li spriječiti Gvtemalu ili bilo koju drugu zemlju da poduzima takve korake (oko Jerusalema)?"

Arapske zemlje u više su navrata prijetile na svojim samitima da će prekinuti diplomatske veze s bilo kojom zemljom koja prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela ili tu preseli svoju ambasadu. Ipak, kada su SAD donijele takvu odluku 6. decembra, nikakva arapska aktivacija nije poduzeta osim izjava kojima se on osuđuje ili glasanja u korist rezolucije Generalne skupštine UN-a kojoj se osuđuje taj potez.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Arapski šefovi diplomatija pozdravili sporazum o primirju Hamasa i Izraela

Štrajk lokalnih arapskih zajednica u Izraelu zbog zamrzavanja sredstava

Ekspertica UN-a kritikuje Sjedinjene Države zbog postupanja prema zatvorenicima u Guantanamu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom