Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 12:40 |

Štab CZ Grada Bihaća donio Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 9. marta (FENA) - Članovi Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu sa komandantom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem danas su donijeli Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane visokim snijegom.

Tom odlukom je danas, 9. marta, prestalo stanje prirodne i druge nesreće uzrokovane visokim snijegom, a Komisija za procjenu šteta na području grada Bihaća nastavlja rad na terenu i procjenu do danas prijavljenih šteta.

Članovi Štaba usvojili su i konačni izvještaj o procijenjenim štetama nastalim uslijed jakog vjetra u decembru 2017. godine. Komisija je zaprimila 194 prijave, od čega 153 prijave fizičkih osoba i 16 prijava pravnih subjekata šteta nastalih od olujnog vjetra krajim pošle godine. Ukupna procijenjena šteta od olujnog vjetra ukupno iznosi 343.799,30 KM, od čega je šteta za fizičke osobe 281.743,94 KM, a ukupna šteta za pravne subjekte 62.055,35 KM.

 - Članovi Štaba danas su usvojili zaključak kojim Grad Bihać osigurava 55.000 KM za sanaciju štete nastale uslijed vjetra koji nas je zadesio krajem prošle godine. Riječ je o 10.000 KM sredstava iz budžetske rezerve koje smo tih dana interventno izdvojili, zatim 20.000 KM koje smo dobili od Kantona, 30.000 KM iz namjenskih sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje, te još 5.000 KM iz redovnih budžetskih sredstava Grada Bihaća - naglasio je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

On je dodao da su sada stvoreni uslovi da se u narednim danima i viši nivoi vlasti, odnosno Vlada USK-a i Vlada F BiH odrede koliko će biti njihovo učešće u vezi obezbijeđivanja sredstava za nastalu procijenjenu štetu uslijed jakog vjetra.

Članovi Štaba informisani su i o aktuelnoj situaciji na području Grada Bihaća, sa posebnim akcentom na topljenje snijega i porast vodostaja rijeka Une i Klokota. Istaknuto je da su sve nadležne službe u stanju pripravnosti, a kontinuirano se obilaze najkritičniji lokaliteti koji imaju problema sa oborinskim vodama. Izvršen je i monitornig svih kanala za oborinske vode i konstatovano je da je uz manje intervencije obezbijeđen protok vode kroz sve kanale na području grada.

Stanje je zasad zadovoljavajuće kada su u pitanju vode i vodostaji Une i Klokota, a dežurne službe će i preko vikenda pratiti stanje vodostaja rijeka Une i Klokota.

Istovremeno u toku je popis prijavljenih šteta nastalih uslijed velikog snijega, a zasad zaprimljeno 253 prijave štete, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu