Ekonomija     | 09.03.2018. 13:56 |

PKFBiH traži od Vijeća ministara da otvori dijalog sa bh. proizvođačima uniformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Privredna komora FBiH danas je saopćila da, kao institucija čija je primarna ovlast promocija i zastupanje privrede u Federaciji BiH, daju punu podršku nastojanjima Bh. Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme u njihovoj borbi za osiguranje ravnopravnog tretmana domaćih proizvođača u postupku nabavke policijskih uniformi.

Ističu da policijske uniforme proizvedene u BiH koriste policije brojnih evropskih država, te smatraju neobjašnjivim da se, zbog niza spornih odredbi u pravilniku, proizvođačima u vlastitoj državi ukida mogućnost da uopšte učestvuju u postupcima nabavke.

Predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić izjavio je da su zahtjev Vijeću ministara BiH uputili još u februaru, te da traže da bez odlaganja bude otvoren dijalog sa domaćim kompanijama kako bi bilo postignuto rješenje koje će zadovoljiti sve strane, te da stave van snage Pravilnik o policijskoj uniformi, usvojen na sjednici održanoj 28. decembra 2017., koji bh. kompanijama onemogućava učešće u postupcima javnih nabavki.

Napominju da ni Privredna komora Federacije BiH, a ni članice Bh. Konzorcija ne traže bilo kakav povlašten položaj ili bilo kakvo snižavanje kriterija kvaliteta koji se propisuju ili žele propisati u vezi sa policijskim uniformama, već samo pravo na konkurentan i transparentan proces javnih nabavki ovakvih proizvoda, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'