Servisne informacije     | 10.03.2018. 10:22 |

Vodostaj rijeke Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) – Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,81 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,70 m3/s.

Usljed topljenja snijega vodostaji rijeka i riječica na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju. Trenutno nema ugroženih objekata, a vodostaj rijeke Une u Bihaću izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosio je 102 cm, jučer 108 cm (kritična tačka je 100 cm). Visina snijega je 32 cm.

U petak su do 08.30 sati zaprimljene dvije prijave o nastaloj šteti na stambenim objektima, a istoga dana je u 09.30 sati ukinuto stanje prirodne i druge nesreće na području grada Bihaća. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une i Klokota, a vodeći se vremenskim prognozama za naredni period, iz Gradske službe civilne zaštite grada Bihaća, upozorili su sve fizičke i pravne osobe koje žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Une i Klokota da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja navedenih rijeka.

Osim toga, građanima je upućena molba da izvrše pripremne radnje samozaštite i zaštite vlastite imovine.

Vodostaj rijeke Sane na području općine Sanski Most izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosio je 275 cm, jučer 282 cm (kritična tačka je 380 cm), dok je vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području  Zeničko-dobojskog kantona u granicama normalnog. 

Vodostaj rijeke Trebižat, na području Zapadnohercegovačkog kantona na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07.45 sati, iznosio je 306 cm, dok je jučer iznosio 312 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od 2. marta, od 13.30 sati, na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaji svih vodenih tokova na području Srednjobosanskog kantona su u granicama normale i uglavnom imaju trend opadanja, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

U toku protekla 24 sata, operativnom centru civilne zaštite Srebrenik, Tuzlanski kanton, nije bilo prijavljeno novih klizišta.

Služba za spašavanje iz ruševina koja je angažirana naredbom Općinskog štaba civilne zaštite uspostavila je putnu komunikaciju u naselju Kuge, tako da se sav saobraćaj na području općine Srebrenik odvija neometano i bez zastoja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo