Bosna i Hercegovina     | 11.03.2018. 19:35 |

SBiH - Sramna dodjela priznanja Dodiku koji vrijeđa žrtve genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom dodjele priznanja Opštine Srebrenica Miloradu Dodiku u kojem se navodi kako nas dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira presudom utvrđeni genocid u Srebrenici nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a vraća u mračnu prošlost iz 1995. godine.

- Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima ratnih zločinaca - navodi SBiH, podsjećajući "da se danas po ko zna koji put pokazalo da Dodik ne želi Bosnu i Hercegovinu, a i da ne želi Bošnjake u njenom entitetu Republika Srpska". 

Istovremeno, iz Stranke za BiH navode da se majkama Srebrenice ne dozvoljava da obiđu stratišta i masovne grobnice, a da se u isto vrijeme pojedinci šepure blokiranim ulicama Srebrenice koje su natopljene krvlju nedužno pobijenih srebreničkih Bošnjaka.

- Posjeta ministra odbrane Republike Srbije (Aleksandra Vulina) Srebrenici je posebna provokacija, jer dolazi iz zemlje koja nije priznala genocid, a osuđena je da nije spriječila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Posjeta dječijem vrtiću Vulina je posebno sarkastična i podsjeća nas na dijeljenje čokoladica bošnjačkoj djeci u krugu fabrike akumulatora u Potočarima 1995. - navodi se u saopćenju, uz konstataciju "da je posjeta ministra odbrane Srbije Srebrenici najveća provokacija od Dejtona do danas".

Stoga, SBiH traži od državnih institucija da se zaštite Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, a od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da upute protestne note predsjedniku i premijerki Srbije povodom "provokativnog" slanja ministra odbrane Srbije u Srebrenicu.

Iz ove stranke podsjećaju da je povodom Dana opštine Srebrenica, Miloradu Dodiku dodijeljeno najveće priznanje ove opštine - Plaketa sa zlatnim grbom, te da su mu ga dodijelili odbornici iz reda srpskog naroda u Skupštini Opštine, bez prisustva bošnjačkih političkih predstavnika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana