Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 11:38 |

Potpisan protokol za bolju suradnju BiH i Makedonije u oblasti obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica obrazovanja i nauke Republike Makedonije Renata Deskoska potpisali su danas u Skoplju Protokol o suradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije s ciljem razvijanja i unapređenja suradnje u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

Protokol bi trebalo da omogući bolju suradnju dvije države u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

- Predviđeno je da učenici, državljani jedne od država potpisnica protokola koji žive na teritoriji druge države, imaju pravo da idu u osnovnu školu i da se pripremaju za osnovnu školu pod istim uvjetima kao i državljani države na čijoj teritoriji žive. Također državljani BiH i Makedonije moći će da upisuju srednje i visoko obrazovanje pod istim uvjetima koji vrijede za domaće stanovništvo – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Protokol predviđa, u pogledu plaćanja školarine za visoko obrazovanje, jednake uvjete kao i za domaće studente u BiH i Makedoniji.

- Bosna i Hercegovina i Republika Makedonija podržavat će uvođenje zajedničkih postdiplomskih studija između zainteresiranih visokoškolskih ustanova u oblastima koje su od zajedničkog interesa. Predviđena je razmjena iskustava u reformi odgojno-obrazovnih sistema kao dijela procesa pridruživanja Evropskoj uniji. U tom smislu, dvije države naročito će podržavati međusobnu suradnju u oblasti visokog obrazovanja u okviru multilateralnih programa Evropske unije i Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS) - navodi se.

Protokol se odnosi na pet studijskih godina, počevši od 2018/19., zaključno sa 2022/23. školskom godinom.

Ministar Adil Osmanović u Skoplju boravi u okviru posjete delegacije Vijeća ministara BiH Vladi Republike Makedonije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!