Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 12:39 |

Vlada Japana donirala 143.649 eura za obnovu škola u Bijeljini i Rogatici

FENA

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Vlada Japana obezbijedila je grant u iznosu od 143.649 eura za projekt obnove osnovnih škola "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini i "Sveti Sava" u Rogatici, od čega je iznos od 69.096 eura namijenjen školi u Bijeljini, a 74.553 eura školi u Rogatici.

Ugovore o grantu danas su potpisali otpravnik poslova Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini Akihito Teruuchi te direktor OŠ "Knez Ivo od Semberije" Radenko Savić i direktorica OŠ "Sveti Sava" Snežana Pjevčević.

Otpravnik poslova Ambasade Japana u obraćanju novinarima kazao je da se oko 2.000 učenika i oko 230 nastavnika i osoblja u obje škole suočavaju s poteškoćama usljed oštećenih školskih zgrada, kao što su neujednačene temperature unutar prostorija i opasnost od ozljeda zbog polomljene stolarije.

- Realizacijom projekata dobit će bolje obrazovno okruženje s novim prozorima i vratima - rekao je Teruuchi.

Podvukao je da je obrazovanje ključ za razvoj jedne zemlje, kao i jedno od prioritetnih područja japanske pomoći BiH.

Pozvao je bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da iskoriste svoje ovlasti za izdvajanje više sredstava iz budžeta za sektor obrazovanja.

Također, Teruuchi  je izrazio nadu da će se projekti koje su danas potpisali bez zastoja završiti, da će djeca iz ovih škola pohađati nastavu u boljim uslovima te da će u bliskoj budućnosti postati most prijateljstva između BiH i Japana.

Direktorica OŠ "Sveti Sava" Snežana Pjevčević zahvalila je Ambasadi Japana u BiH i japanskoj vladi, kazavši da joj je drago jer "su dobri ljudi širokog srca prepoznali njihove probleme".

- Usljed dugogodišnje upotrebe škole, neophodno joj je hitno renoviranje - kazala je Pjevčević, podsjetivši da je ova škola sagrađena 1975. godine te da od tada nije bilo nikakvih značajnijih ulaganja.

Sredstvima dobijenim ovom donacijom zamijenit će vanjsku stolariju na školi i vrata na učionicama, čime će doprinijeti boljim uslovima za rad u školi, ali i uštediti na energentima.

Novinarima se obratio i direktor OŠ "Knez Ivo od Semberije" Radenko Savić koji je naglasio da je ova škola dosada radila u veoma teškim uslovima.

Kako je rekao, i pored velikog truda i zalaganja u sačuvanju osnovnih uslova rada, nisu uspjeli sačuvati neke njene dijelove od "zuba vremena".

- Zahvaljujući zalaganjima Vlade Japana da radimo i živimo u normalnim uslovima, uspjet ćemo u dogledno vrijeme da se svrstamo, ne samo po brojnosti, učešćima i pobjedama u svim takmičenjima, već i po ljepoti i izgledu škole, u sami vrh Republike Srpske - kazao je Savić.  

Uime svih učenika, radnika i nastavnika u Upravi škole zahvalio je za donaciju koja će, kaže, učiniti mnogo za sve njih.

Zaključio je da je ovom donacijom Vlade Japana učinjeno mnogo, ne samo za one koji rade u školi, već i za cijeli grad koji se ponosi svojim mladim naraštajima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Vlada Japana novčano podržava zdravstvene ustanove u Doboju, Maglaju i Kozarskoj Dubici (VIDEO)

UNDP i Vlada Japana - Podrška za dekarbonizaciju 20 malih i srednjih preduzeća u BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije