Ekonomija     | 12.03.2018. 14:16 |

SSSBiH uputio otvoreno pismo međunarodnim organizacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH uputio je zahtjev za hitno reagovanje na adrese nekoliko međunarodnih organizacija u kojemu ih informiše "o grubom kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je BiH ratifikovala, prvenstveno Konvencije 87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98. o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje".

Kako se ističe u saopćenju SSSBiH, u pismu je navedeno da se Vlada FBiH direktno umješala u unutrašnje funkcionisanje sindikata kada je dopisom od 7. marta 2018. obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice ESV-a i u kojem zahtijevaju da ona bude otkazana jer je u toku izbor rukovodstva SSSBiH.

Ističu da dodatno zabrinjava nastojanje Vlade FBiH "da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati, u namjeri da dodatno uništava radnička prava".

Iz SSSBiH naglašavaju da izbor njihovog rukovodstva ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje funkcionisanje ESV-a jer je sporazumom o njegovom osnivanju definisano da svaki socijalni partner samostalno imenuje i opoziva članove svoje delegacije.

- Nadamo se da ćete prepoznati opravdanost naših zahtjeva i da ćete u okviru svoje nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere - navedeno je, između ostalog, u pismu upućenom Međunarodnoj oragnizaciji rada, Delegaciji EU u BiH, OHR-u, Međunarodnoj konfederaciji sindikata i Evropskoj konfederaciji sindikata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH: Otvoreno pismo premijeru KS povodom istupa ministrice Hota-Muminović u Skupštini KS

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu