Magazin     | 12.03.2018. 17:51 |

Preminuo legendarni modni dizajner Hubert de Givenchy

FENA Ivana Banovic

PARIZ, 12. ožujka (FENA) - Legendarni francuski modni dizajner Hubert de Givenchy preminuo je u 91. godini života, potvrdio je njegov partner Philippe Venet.

Givenchy, koji je rođen u plemićkoj obitelji, sa samo  24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživio veliki uspjeh. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom "Bettina", a kao inspiracija za tu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani.

Međutim, njegov profesionalni život obilježila je glumica Audrey Hepburn koja je bila ambasadorica njegove modne kuće te je nosila Givenchyjeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tiffanyja" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Među prvima je koketirao s minikrojevima koji su sezali iznad koljena, a 1957. godine predstavio je takozvanu vrećastu haljinu, široki model bez naglašenog struka koji je žene oslobodio "okova" strukiranih i često neudobnih haljina.

Nakon odlaska u mirovinu živio je povučenim životom i u javnosti se pojavljivao samo u iznimnim prigodama.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ruske banke izgubile skoro 25 milijardi dolara u prvih šest mjeseci 2022.

U Otočcu pronađen novac, iznos tajna tijekom potrage za vlasnikom

NIS - Kim Jong Un smršao dvadestak kilograma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta