Kultura     | 12.03.2018. 19:47 |

Ambasador Wigemark: Pozorište je jako bitno za obrazovanje, pogotovo mladih

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark je večeras u Sarajevu kazao kako smo svi svjesni koliko je važno ono što umjetnost može učiniti da pomogne ljudima da komuniciraju.

- Ono što je drugačije, što i vi ovdje u BiH imate, je da imate vrlo dinamičnu teatarsku scenu. Ona na svoj način govori priču - kazao je ambasador Wigemark tokom razgovora o temi da li je umjetnost kreator ili sljedbenik promjena u društvu - teatar kao generator promjena, koju je organizirao EU info centar BiH u Sarajevu.

U ovom kulturno-tematskom događaju su učestvovali i reditelji Dino Mustafić i Nermin Hamzić te glumac Ermin Bravo, kao i mladi iz bh. gradova.

Ambasador Wigemark je potcrtao da je Evropska unija dosta revnosna da pomogne aktivnosti u toj oblasti, napominjući da je ovo godina kulturnog naslijeđa.

- Pozorište je jako bitno za obrazovanje, pogotovo mladih. Drago mi je da vas je toliko zainteresirano za ovu debatu. Možemo reći da teatar može da iskomunicira emocije, osjećanja koje je inače jako teško iskumunicirati u svakodnevnoj komunikaciji ili možda u pisanoj riječi - zaključio je ambasador Wigemark.

EU info centar BiH organizira niz kulturno-tematskih događaja o angažiranoj umjetnosti i kroz diskusije s umjetnicima pokušava odgovoriti na pitanje da li u današnjem društvu njihov angažman može pokrenuti promjene.

Reditelj Dino Mustafić je kazao kako misli da je želja angažirane umjetnosti da utiče na stvarnost koja nas okružuje, da svojim socijalnim nabojem, potom kritičkom percepcijom stvarnosti pokušava kroz umjetničku intervenciju da ponudi alternativne društvene modele.

Po njegovim riječima, jedan od takvih vidova borbe je i umjetničko transponiranje stvarnosti, što je izrazito blisko pozorišnom mediju, koji obuhvaća svijet u svom totalitetu i koji je vrlo često u historiji bio jedan od prvih pokretača revolucionarnih i alternativnih misli postojećem poretku.

Večerašnjoj debati prisustvovali su mladi iz Foče, Goražda, Ilijaša, Breze, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i drugih bh. gradova.

Ovo je treći u nizu ovakvih kulturnih događaja koji su upriličeni u prostorijama EU info centru BiH u Sarajevu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Besplatan ulaz na Dane evropskog filma u kinu Meeting Point

Umjetnost se nakon pandemije vratila u Bihać, Gradska galerija ponovo puna

Završeni 13. dani BHAAAS u BiH - Četiri impresivna dana za nauku i umjetnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo