Ekonomija     | 12.03.2018. 22:47 |

Pahor izrazio zabrinutost najavama američkog trgovinskog protekcionizma

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 12. ožujka (FENA/Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji boravi u trodnevnom radnom posjetu Njemačkoj, izjavio je u ponedjeljak da je osobno veliki zagovornik slobodne trgovine, te izrazio zabrinutost potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi mogli dovesti do širenja ekonomskog protekcionizma koji bi naštetio i Europskoj uniji.

 "Europa je s pravom zabrinuta najavljenim protekcionističkim mjerama američke vlade. Veliki sam zagovornik slobodne trgovine i slažem se s onima koji kažu da je protekcionizam opasan", kazao je Pahor u govoru koji je imao u Berlinu na otvaranju godišnjeg sastanka njemačke udruge malih i srednjih poduzeća (BVMW).

Pahor je na skupu njemačkih gospodarstvenika iz sektora malih i srednjih poduzeća predstavio svoju zemlju kao zemlju-partnera najjače europske ekonomije. Slovenija s Njemačkom ima najveću trgovinsku razmjenu koja predstavlja čak petinu ukupne vanjskotrgovinske razmjene Slovenije, a lani je po podacima iz slovenskih izvora povećana za 12 posto.

"Slovenija i Njemačka imaju zajedničko stajalište da još više integrirana EU može biti značajniji akter u svjetskoj ekonomiji i svjetskoj politici", kazao je slovenski predsjednik, dodavši kako njegova država u tom smislu ima velika očekivanja od novih planova Berlina i Pariza kako bi se postigao taj cilj.

Pahor se u ponedjeljak, prvog dana svog trodnevnog posjeta Njemačkoj, susreo s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen, a u srijedu ujutro ima susret s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. Kako prenose slovenski mediji, oni će razgovarati o nastavku i jačanju gospodarske i političke suradnje dviju država, te o stanju na zapadnom Balkanu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom