Regija     | 13.03.2018. 13:33 |

Hrvatska glavni zagovaratelj članstva Makedonije u EU i NATO - ministrica

FENA Agencije

ZAGREB, 13. ožujka (FENA) - Hrvatska će ostati glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije euroatlantskim integracijama, poručila je u utorak ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Skoplju nakon susreta s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

 "Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji" oko pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, rekla je Pejčinović Burić, podsjetivši da je Hrvatska najprisutnija članica EU-a u Makedoniji što se tiče razmjene znanja, te da je hrvatsko veleposlanstvo kontakt točka Sjevernoatlantskog pakta u Skoplju, za što se prijavila i za idući trogodišnji ciklus.

 "Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo zadnji ušli u EU. Uvijek je najbolje učiti od posljednjih članova jer su njihova znanja najsvježija i najprilagođenija", rekla je ministrica koja je u dvodnevnom posjetu Makedoniji i koja se u utorak sastala i s premijerom Zoranom Zaevom, a susrest će se i s predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

 Ponovila je kako makedonska vlada ima potporu Hrvatske u donošenju reformi koje su "ključ svakog napretka na putu prema euroatlantskim integracijama", te da Hrvatska ostaje glavni zagovaratelj njezinog pristupanja tim savezima.

 Hrvatska ministrica je pozdravila napore Makedonije i Grčke oko rješavanja spora koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Europskoj uniji, javila je Hina.

 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Hrvatska: Most predstavio nositelje lista svoje koalicije u svih 11 izbornih jedinica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo