Kultura     | 13.03.2018. 14:13 |

Na današnji dan preminuo Ivo Andrić, prije 100 godina objavljen Ex Ponto

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 13. marta (FENA) -Na današnji dan 1975. godine je preminuo Ivo Andrić, (Travnik 9. oktobra  1892. − Beograd, 13. marta), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine

Ove godine navršava se i  obljetnica 100 godina od objavljivanja prve knjige Ive Andrića.

-Od početka do kraja bio je pjesnik. Lirski „Ex Ponto“ mu je prva objavljena knjiga, a čudesni zapis u stihovima „Ni bogova ni molitava“ zadnji književni tekst koji je napisao. U međuvremenu - dugom kao cijeli život -  ispisao je Znakove pored puta, tu najlirskiju i najmeditativniju knjigu našega jezika. A u tom istom međuvremenu bio je i najveći epik i prozaik sto smo ga ikada imali. Sve je to bio on - Ivo Andrić- rekao je o Andriću književnik Ivan Lovrenović Feni.

Zavičajni muzej Travnik dat će svoj doprinos doprinos obilježavanju te obljetnice.

- Prije 100 godina nobelovac Ivo Andrić objavio je prvu knjigu "Ex ponto". Zbirku poezije u prozi počeo je pisati tokom boravka u austrougarskom zatvoru u Mariboru, nastavio u selu Ovčarevo kod Travnika, Zenici, Zagrebu, a dovršio u Krapini. "Ex ponto" je objavljen 1918. godine u Zagrebu, u izdanju Književnog juga- potvrdio je Feni kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Travnik Enes Škrgo.

U svrhu obilježavanja te bibliografske obljetnice Zavičajni muzej Travnik priređuje danas video maping prema konceptu kustosa Enesa Škrge i izvedbi Almira Kukića, na datum smrti Ive Andrića, a u programu manifestacije "Dani općine Travnik" 2018.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obilježena 31. godišnjica ubistva osmero Sarajlija u ulici Isevića sokak

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

Odata počast ubijenim građanima u Gimnazijskoj ulici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo