Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 15:49 |

Pendeš u Kataru o uspostavi saradnje dviju zemalja u oblasti odbrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš danas se, tokom službene posjete Kataru, sastala u Dohi s državnim ministrom za pitanje odbrane i zamjenikom premijera Katara Khalidom bin Mohammedom Al Atiyahom.

Pendeš je zahvalila ministru Al Atiyahu na pozivu da posjeti Katar i da prisustvuje pomorsko-odbrambenoj izložbi "DIMDEX 2018", te prilici da se zvanično sastane sa ministrom odbrane te prijateljske zemlje.

Tokom susreta je razgovarano o uspostavi bilateralno-vojne saradnje dvaju ministarstava odbrane gdje je ocijenjeno da postoje izvanredni uslovi i obostrani interes za saradnju između dviju zemalja na brojnim poljima, kao što su ekonomija, turizam, namjenska industrija, ali i saradnja u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja i pripadnika oružanih snaga.

Također, bilo je govora o pripremnim radnjama, administrativnim procedurama i usvajanju potrebnih dokumenata za uspostavu okvira za saradnju u oblasti odbrane, što bi u konačnici dovelo do potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar koji se odnosi na saradnju u oblasti odbrane.

Pendeš je posebno istakla kapacitete Oružanih snaga BiH za obuku za operacije podrške miru, sa posebnim naglaskom na obuci pripadnika Oružanih snaga države Katar, ali i bh. pripadnika za učešće u UN vođenim mirovnim operacijama u bh. Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Ministar Al Atiyah zahvalio je ministrici Pendeš na prisustvu izložbi "DIMDEX 2018", te istakao potrebu i značaj uspostave bilateralno-vojne saradnje ministarstava odbrane.

Naglasio je mogućnost školovanja naših kadeta na prestižnoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Države Katar, te iskazao punu podršku aktivnostima koje realizira Ministarstvo odbrane BiH na čelu sa ministricom Pendeš.

Al Atiyah se posebno interesirao za mogućnost uspostave saradnje sa kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, što nije u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, ali je ministrica Pendeš iskazala punu podršku toj ideji i opredijeljenost da što skorije budu ostvareni potrebni kontakti predstavnika Ministarstva odbrane Katara sa nadležnim institucijama u BiH u čijoj nadležnosti je namjenska industrija.

Sastanak je bio i prilika da ministrica Pendeš uputi zvaničan poziv ministru Al Atiyahu za posjetu Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

U delegaciji su, osim ministrice Pendeš, bili i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH brigadni general Gojko Knežević, sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i savjetnik ministrice Dragan Stojak. Također, sastanku je sa bosanskohercegovačke strane prisustvovao i ambasador naše zemlje u Kataru Tarik Sadović.

Delegacija MO i OS BiH sutra završava službenu posjetu Kataru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana