Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 15:08 |

Pandurević i Genjac na međunarodnoj konferenciji u Azerbejdžanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i njen zamjenik Halid Genjac učestvuju u radu Međunarodne konferencije posvećene ulozi parlamentaraca u podsticanju ekonomske saradnje i veza u oblasti kulture duž Puta svile, koja je danas u organizaciji Narodne skupštine (Milli Mejlis) Republike Azerbejdžan i Grupe za podršku Putu svile PSOSCE-a otvorena u Bakuu.

Genjac je prenio pozdrave prijateljskom narodu Azerbejdžana i zahvalio domaćinima za organizaciju konferencije te naglasio da takvim aktivnostima PSOSCE-a ostvaruje jednu od svojih ključnih uloga na uspostavljanju saradnje i dijaloga između zemalja učesnica, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Genjac je ocijenio da će inicijativa Azerbejdžana u vezi s uspostavljanjem Grupe za podršku Putu svile PSOSCE-a doprinijeti jačanju ekonomskih odnosa među državama čiji su predstavnici okupljeni na konferenciji. Posebno je naglasio da će Bosna i Hercegovina podržati jačanje ekonomske, transportne, trgovinske i kulturne saradnje među zemljama koje se nalaze duž drevnog Puta svile.

Govoreći o iskustvu BiH u kojoj vijekovima traje susret vjera, kultura i civilizacija, Genjac je podvukao značaj saradnje u oblasti kulture, koja će, kako je rekao, doprinijeti boljem razumijevanju među državama članicama OSCE-a.

Tokom tri panela, učesnici konferencije razgovaraju o unapređenju međusobno korisne ekonomske saradnje i trgovinskih veza, o pojednostavljenju transportnih veza i logistike, kao i o izgradnji povjerenja, unapređenju dijaloga i razmjeni događaja iz oblasti kulture.

Grupa za podršku Putu svile PSOSCE-a uspostavljena je 8. jula 2017. godine na godišnjem zasjedanju PSOSCE-a u Minsku. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana