Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 17:09 |

Brkić na sastanku s predstavnicima EK u Briselu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13.marta (FENA) - U Misiji Bosne i Hercegovine u Briselu jučer je održan sastanak izaslanstva BiH s predstavnicima Evropske komisije povodom pripreme predstojećeg objavljivanja Privremenog izvještaja Evropske komisije za BiH.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, izaslanstvo su činili direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin  Dilberović, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zoran Zeljko, tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut i pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Rizvo.

S obzirom na to da Evropska komisija priprema Mišljenje o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, nakon što je BiH predala odgovore na Upitnik EU, ove godine će umjesto cjelovitog izvještaja o Bosni i Hercegovini, biti objavljen kraći Privremeni izvještaj s fokusom na  temeljna politička područja, posebice vladavinu prava, temeljna ljudska prava, reformu javne uprave i ekonomski razvoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prepoznat je napredak u pojedinim oblastima, posebice u pogledu usvajanja određenih zakona i strateških dokumenata.

S gledišta makroekonomske stabilnosti, predstavnici EK su također konstatirali da je prisutan stabilan ekonomski rast i povoljnija klima za strana ulaganja.  

Izaslanstvo BiH prezentiralo je aktualno stanje u provedbi reformi u područjima obuhvaćenim izvještajem, čime je dat značajan doprinos finaliziranju Privremenog izvještaja  EK za BiH.

Brkić se u svom izlaganju, između ostalog, osvrnuo na proces reformi u BiH, regionalnu suradnju u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šetorke (WB6) kao i značaj realiziranja projekata infrastrukturne suradnje u sklopu Connectivity Agende.

Istaknuo je da će reformski procesi biti nastavljeni u kontinuitetu te izrazio očekivanje da će i EK doprinijeti očuvanju dinamičnosti integracijskog procesa i što skorije pripremiti mišljenje o članstvu BiH u EU.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Poljoprivrednici u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU

NATO članice nastavljaju podržavati Projekt izgradnje odbrambenih kapaciteta u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo