Najave     | 15.03.2018. 10:35 |

Regionalna konferencija o provedbi Istanbulske konvencije VE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U Sarajevu će sutra biti održana pres-konferenciju povodom održavanja prve Regionalne konferencije pod nazivom „Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Evrope - izazovi i naredni koraci “. 

Regionalna kongerencija se održava u okviru projekta „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“, koji je finansijski  podržan od USAID-a. Cilj konferencije jeste razmjena iskustva i dobrih  praksi, kao i identifikovanje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH, te regionalno povezivanje  i uspostavljanje bliže saradnje sa svim relevantnim partnerima.

U okviru Projekta planirana  je izrada početne studije (pregleda stanja) u pet oblasti od značaja za uspješnu prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Studija će predstavljati osnov za planiranje daljih, konkretnih mjera. Na Konferenciji će ekspertni tim, kojeg čine pet ekspertica, predstaviti preliminarne analize, nakon čega će  biti formirane fokus grupe sa relevantnim predstavnicima za svaku oblast analize.

Tim povodom, na pres-konferenciji učestvovati će ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, Šef ureda UN Women u BiH, Zamjenik šefa ureda Vijeća Europe za BiH, Ambasador Kraljevine Švedske u BiH  i Šef misije USAID-a u BiH, najavljeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'