Najave     | 14.03.2018. 07:29 |

ANUBiH - Promocija zbornika sa simpozija o Aliji Izetbegoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Promocija zbornika radova s Međunarodnog simpozija "Srednji put u religiji, kulturi i politici:misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića", bit će predstavljen danas u amfiteataru Akademije nauka i umjetnosti BiH, najavljeno je iz Muzeja Alija Izetbegović.  

Simpozij je održan povodom 10 godišnjice od osnivanja Muzeja "Alija Izetbegović“ i 40 godina od osnivanja Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

U okviru simpozija koji je održan u maju 2017. godine, fokus je bio na tematiziranju srednjeg puta, odnosno umjerenosti u religiji, politici, svjetonazoru koje je Alija Izetbegović proveo u svojim pisanim djelima, a prije svega u svom djelu "Islam između Istoka i Zapada“.

Promotori Zbornika je Fahrudin Rizvanbegović i Ivo Komšić koji su tokom i nakon agresije na BiH blisko sarađivali s Alijom Izetbegovićem te Admir Mulaosmanović koji je izdao knjigu "Iskušenje opstanka“ koja govori o životu i djelu Alije Izetbegovića u periodu 1990-2000. godine.

Izdavač Zbornika radova je Muzej "Alija Izetbegović“ koji od osnivanja organizuje stručne simpozije, konferencije, seminare i predavanja. Organiziranjem navedenih manifestacija pruža se prilika za naučni pristup prilikom definiranja uloge Alije Izetbegovića kako u periodu odbrane od agresije, tako i u periodu demokratizacije bh. društva.

Muzej Alija Izetbegović za ovu godinu priprema studentsku konferenciju i naučni skup povodom 15. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, saopćeno je iz tog muzeja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promoviran zbornik 'Muslimani u službi mira-Muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'