Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 09:24 |

Vodostaji svih rijeka u USK-u u blagom opadanju

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Vodostaji svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju, tako da postepeno dolazi do normalizovanja stanja, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave civilne zaštite tog kantona.

Iz Kantolane uprave su istaknuli da zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanje objekata. Najveći problemi su neočišćeni odvodni kanali.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću trenutno iznosi 132 cm i u blagom je opadanju. Ukupno su poplavljena 42 objekta - u Kulen Vakufu 14 objekata, Klisi šest, Čavkićima šest, Velikom Lugu pet, Vedrom polju šest i Pokoju pet objekata.

Na dionici regionalnog puta Kulen Kakuf – Martinbrod u mjestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta, gdje se saobraća jednom kolovoznom trakom. Na dionici lokalnog puta Kulen Vakuf-Klisa došlo je do izlijevanja vode na kolovoz, što onemogućava odvijanje saobraćaja.    

Vodostaj rijeke Mutnice je u opadanju i u 6 sati iznosi 208 cm. Rijeka Mutnica se povlači u svoje korito i nema ugroženih objekata ni putnih komunikacija. Rijeka Horljava se izlila i poplavljen most prema Vilanječi i dalje obustavljen saobraćaj Stijena-Vilenjača.

Rijeke Sana i Sanica su se izlile, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 6.00 sati iznosio je 216 cm, a vodostaj Sanice u 5.00 sati iznosio je 292 cm. I dalje su u opadanju.

Vodostaj rijeke Sana u Sanskom Mostu trenutno iznosi 356 cm, što je za 52 cm manji nego jučer u 7.00 sati kada je bio 408 cm.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan.

U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj Une u Bosanskoj krupi je 296 cm, jučer u 7.00 sati je bio 297 cm. Rijeka Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka te lokalni put Halkići-Drenova glavica, rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i polavila poljoprivredno zemljište te nekoliko pomoćnih objekata kao i dio lokalnog puta u MZ Zalug i MZ Centar, te su se izlili iz svojih korita potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Duž korita rijeke Kladušnice vodostaj se prema jutarnjim informacijama smanjio za cca 30 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas u širine do 40 metara uglavnom poljoprivredne površine, na lokalitetu Drmeljevo plavni val je dosegnuo maksimalnu širinu od 200 i više metara.

Slična situacija je i kod pritoka te rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih riječica kreće do 80 metara.

Duž korita rječice Kvrkulje voda se također blago povukla i trenutno nema opasnosti po stambene i poslovne objekte. I prema jutrošnjim informacijama, od posljedica izlijevanja vode iz korita rijeke Glinice sa širinom plavnog vala do 100 metara, poplavljeno je samo poljoprivredno zemljište.

Iz Kantonalne uprave poručuju prokuhavanje vode prije upotrebe za piće zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'