Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 12:08 |

Kojović: Parade četnika patološko i fašističko ponašanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović najoštrije osuđuje ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu i traži od organa vlasti da konačno tome stanu ukraj.

- Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima - rekao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost.

Istovremeno podsjeća "da je Naša stranka još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionirala, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure".

- Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama - navodi Kojović.

Nadalje, navodi da od njih ne očekuje da to urade, te da je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo takve stvari za Našu stranku eliminatorno pitanje za partnere s kojima planira formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018.

- Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada - zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo