Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 14.03.2018. 12:52 |

EU i Kina pozivaju Talibane da prihvate ponudu Ghanija da budu politička stranka

FENA

PEKING, 14. marta (FENA) – Kina i Evropska unija vjeruju da bi Taibani trebali prihvatiti ponudu afganistanskog predsjednika Ashraf Ghanija da se registriraju kao politička stranka, rekao je specijalni predstavnik EU za Afganistan, prenosi Reuters.

Ghani je predložio prekid vatre i oslobađanje zatvorenika, održavanje novih izbora gdje bi se Talibani mogli kandidirati te ustavne promjene koje bi dovele do kraja sukoba sa Talibanima koji je samo prošle godine odnio 10.000 života.

 - Kina i EU vjeruju da je ovo razumna ponuda - rekao je predstavnik EU Roland Kobia nakon sastanka sa kineskim kolegom Deng Xijun u Pekingu.

Talibani još nisu dali formalni odgovor na ponudu, ali je američki ministar odbrane Jim Mattis rekao tokom nenajavljene posjete Kabulu da SAD vide znakove interesa za dogovor na strani pobunjenika.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta