Regija     | 14.03.2018. 13:53 |

Hrvatska podupire članstvo Kosova u Interpolu i UNESCO-u

FENA Agencije

ZAGREB, 14. ožujka (FENA) - Hrvatska želi da Kosovo što prije postane članica Interpola i UNESCO-a, rekla je u srijedu u Prištini hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, podupirući međunarodnu afirmaciju najmlađe europske države koju usporava Srbija.

Neovisnost Kosova priznalo je više 110 zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU-a, među kojima je i Hrvatska.

Ministrica Pejčinović Burić kaže da je Hrvatska prijatelj Kosova, "a prijatelji su potrebni u svim granama, posebno kada se gradi država i njezin međunarodni status".

"Podupiremo Kosovo u svim multilateralnim organizacijama kojima iz poznatih razloga nije pristupilo, prije svega u Interpol i UNESCO", rekla je Pejčinović Burić nakon razgovora s kosovskim kolegom Badxetom Pacolijem u Prištini.

"Zalažemo se da Kosovo tim organizacijama pristupi što prije. Puna participacija u međunarodnim političkim forumima ojačat će Kosovo kao državu i omogućiti da preuzme sve funkcije suvremene države", dodala je.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ključnom za njihove euroatlanske intergacije, podsjetila je na stav Bruxellesa da se dijalog mora završiti pravno obvezujućim sporazumom.

"Naglašavam, ako dogovor nije održiv, onda bolje da dogovora nema. Mora doći do dogovora koji mogu prihvatiti obje strane", rekla je hrvatska ministrica, prenosi Hina. 

Istaknula je da će Hrvatska kao najmlađa članica EU-a i dalje lobirati za europsku perspektivu Kosova, uključujući ukidanje viza za Kosovare. 

"Fizička ograničenja koja dolaze zbog viznog režima onemogućavaju mlade i gospodarstvenike da ostvare svoje i potencijale Kosova", smatra Pejčinović Burić.

Dvoje ministara razgovaralo je i o statusu hrvatske manjine na Kosovu čiji se broj dramatično smanjio od raspada bivše Jugoslavije. U najvećim središtima Janjevu i Lentici ostalo ih je 230, odnoso 50 u odnosu na 8800 koliko ih je na Kosovu živjelo 1991.  

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana