Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 18:14 |

Crveni križ USK-a nakon vremenskih nepogoda odgovorio na potrebe građana Kantona

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 14. marta (FENA) - Gotovo cijeli februar Unsko-sanski kanton bio je suočen s velikim snježnim padavinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile s velikim količinama snijega kada je i proglašeno stanje prirodne nesreće. Tada je Crveni križ grada Bihaća prikupljena sredstva kase Humana usmjerio ka nabavci i distribuciji 100 prehrambenih paketa, aktivirao svoje ekipe za rad na terenu povodom stanja elementarne nepogode te podjelio 100 gotovih obroka koje je pripremio Merhamet, navodi se u saopćenju Crtvenog križa USK.  

Također navode da je preko 40 volontera, raspoređenih u dvije smjene, obišlo 14 mjesnih zajednica gdje su dostavili pomoć za više od 50 domaćinstava u kojima se nalaze stare i iznemogle osobe. Najveći problem su predstavljali neprohodni putevi do korisnika, te su volonteri čistili puteve kako bi podijelili prehrambene pakete i gotovu hranu.

Crveni križ Cazin u ovim zimskim danima uključio se u akciju pomoći osobama u stanju socijalne potrebe. Pomognuto je 30 porodica u hrani i higijenskim potrepštinama. Za ovu pomoć CK Cazin izdvojio je 1500 KM. Crveni križ općine Bužim u suradnji s policijskom stanicom Bužim i lokalnom zajednicom je obišao 10 porodica koje se nalaze u stanju socijalne pomoći. Zbog neprohodnosti puteva i velikog snijega proteklih dana porodice su se nalazile u kritičnoj situaciji, te su im tom prilikom dostavljeni paketi hrane i higijene. Volonteri Crvenog križa općine Ključ podjelili su ukupno 65 humanitarnih paketa,  14 paketa odjeće i obuće, sedam paketa dječijih pelena, kao i šest paketa pelena za odrasle. Uručena su i jedna invalidska kolica (pomagalo za hodanje) starijoj bolesnoj osobi. Još devet paketa obezbjeđeno je i predato ranjivim kategorijama (Romi i povratnici). Organizacije CK Unsko-sanskog kantona podijelile su ukupno 308 paketa.

- Nagli porast temperature zraka nakon snježnih padavina koje su pogodile grad Bihać, uzrokovao je porast vodostaja rijeke Une i njeno izlijevanje. Crveni križ grada Bihaća dostavio je vodu u naselja koja su poplavljena. Volonteri CK-a obišli su naselja Kulen-Vakuf i Klisu gdje su zajedno s Ronilačkim klubom "Una" čamcem dostavili vodu, gumene čizme i hranu onima koji su odsječeni zbog vode na putu. Na području grada pod vodom su 42 stambena objekta, od čega 17 u Kulen-Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkić. Crveni križ grada Bihaća je i dalje u pripravnosti sa ostalim nadležnim službama, navode iz ove organizacije.

Crveni križ Federacije BiH donio je Odluku o distribuciji humanitarnih roba, donacije Društva Crvenog krsta/križa BiH Crvenom križu Unsko-Sanskog kantona u vidu: 36 paketa higijene, 132 para čizama, 150 komada ćebadi i 130 podmetača. Navedena humanitarna roba je namjenjena za pomoć Crvenom križu Unsko-Sanskog kantona za saniranje posljedica štete nastale usljed elementarne nepogode.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo