Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 17:57 |

Šarović - Gurry: Jačanje intelektualnog vlasništva u cilju razvoja privrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa Generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francisom Gurryom, koji 14. i 15. marta boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tema razgovora bilo je stanje zaštite intelektualnog vlasništva u BiH, posebno autohtonih proizvoda te jačanju sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva.

Istaknuto je da BiH kontinuirano unaprjeđuje ovu oblast te da će se "na stolu" uskoro naći i Strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva.

- Pred Savjetom ministara BiH uskoro će se naći strategija čiji je cilj jačanje sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora - istakao je ministar Šarović, naglasivši da je jačanje oblasti intelektualnog vlasništva veoma značajno za razvoj privrede, priliv stranih investicija i konkurentnost bh. proizvoda.

Zaključeno je da kapaciteti BiH u pogledu naučno-istraživačkih i razvojnih institucija još nisu dostigli onaj nivo koji je BiH imala prije ratnih sukoba, a da je sa druge strane, kroz ulaganje u istraživanje i razvoj moguće dobiti rezultate koji u smislu intelektualnog vlasništva mogu povećati konkurentnost na tržištu.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorica Lucija Ljubić, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi i Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Delegacija EU u BiH - Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

U Mostaru obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Javni natječaj za prikaz teme o ženama i intelektualnom vlasništvu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'