FENA biznis     | 15.03.2018. 12:21 |

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

FENA Saopćenje

Poštovani,

u prilogu informacija u vezi presude Kantonalnog suda u Mostaru. Nadamo se da ćete naći prostora u vašem mediju i objaviti ovu informaciju.

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

Kantonalni sud u Mostaru odbio je zahtjev tužitelja za poništenje ugovora o kreditu i valutne klauzule, te potvrdio zakonitost istih. Ova presuda je jedna u nizu na ovom, ali i drugim sudovima, na kojima je potvrđena zakonitost ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF valuti, ali i same valutne klauzule, a što je od strane Addiko Banke u više navrata isticano kao nepobitna činjenica utemeljena na zakonima važećim u Bosni i Hercegovini. Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvatanjem Vrhovnog suda FBIH, te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS. Informacija koja se pojavila u nekim medijima izvučena je iz konteksta, što je, nažalost, postala gotovo uobičajena praksa predstavnika Udruženja Švicarac, a s ciljem generisanja medijske pažnje.
 
U konkrentom slučaju je tužitelj pravno lice, a ugovoreni uslovi kredita, način obračuna kamate i sam kredit bili su specifični i drugačiji od ostalih kredita koje je davala Banka. U tom je kontekstu sud i usvojio dio zahtjeva tužioca za isplatu, bazirano prvenstveno na načinu obračuna specifičnom za ovaj slučaj. Banka će, u skladu sa svojom strategijom, koristeći se svim zakonskim mogućnosti ma, nastaviti sa pravnom procedurom u ovom predmetu, uvažavajući njegov specifičan karakter.  

Podsjećamo, Addiko banka je, odmah po dolasku na bh. tržište, pristupila aktivnom rješavanju nasljeđenog problema CHF kredita, te kao jedina banka u regionu ponudila dobrovoljnu konverzije kredita sa valutnom klauzulom u CHF, želeći na taj način olakšati klijentima koji su ugovorili ovaj kreditni proizvod. Tokom proteklih nekoliko godina, broj korisnika kredita je značajno smanjen, te je zatvoreno ili konvertovano više od 92% ukupno odobrenih kredita na području Bosne i Hercegovine.

Srdačan pozdrav,

Korporativne komunikacije

Addiko Bank d.d.
Trg solidarnosti 12, 71 000 Sarajevo, BiH
T + 387 (0)33 755 783, M +387 61 491 899
addiko.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Jedanaesta godišnjica humanitarne akcije zaposlenika Addiko banke

Prenesite kredit u Addiko, uz poklon do 1000 KM i Mastercard kreditnu karticu

Addiko Bank potvrdila međunarodni certifikat „Customers’ Friend – Jer mi cijenim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo