Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 13:29 |

Duncan: Stabilnost Evrope, uključujući zapadni Balkan, naša je stabilnost

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Mi napuštamo Evropsku uniju, ali ne napuštamo Evropu. Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti jedna od najvažnijih zemalja u Evropi: vodeća članica UN-a i NATO-a i jedina evropska zemlja koja troši dva posto svog BDP-a na odbranu i 0,7 posto na međunarodnu pomoć, izjavio je u intervjuu za Fenu pred sutrašnji dolazak u dvodnevnu posjetu BiH britanski ministar za Evropu sir Alan Duncan.

- Stabilnost Evrope, uključujući zapadni Balkan, naša je stabilnost. Prosperitet Evrope, uključujući i zapadnog Balkana, je naš prosperitet. Ništa neće promijeniti britansku bezuslovnu predanost miru i stabilnosti našeg kontinenta. Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu vrlo dobro pamtimo mračne dane devedesetih godina. Sedamdeset i dva britanska vojnika su dali svoje živote u naporima da se u regionu uspostavi mir. Želimo pomoći zapadnom Balkanu da nastavi dalje na svom putu ka stabilnosti. I želimo raditi sa vama na rješavanju aktuelnih izazova kao što su terorizam, organizovani kriminal i migracije. Tako da su naši interesi isprepleteni, a takvi će biti i u budućnosti - poručio je Duncan.  

Zato će se, naveo je, dok napušta EU, vidjeti veće prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva, a ne manje.

- Održavanje Samita o zapadnom Balkanu u Londonu je tek početak. Već smo utrostručili iznos koji ulažemo u BiH, a planiramo ulagati i više - kazao je on.  

Istaknuo je kako njegova zemlja pomaže da se otvore nova radna mjesta i stvore prilike za mlade putem uvođenja online sistema registracije novih kompanija u cijeloj zemlji. A, pružila je i podršku pri izrađivanju nove transportne i energetske strategije kako bi se usmjerilo ulaganje u ključne sektore. Tako da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da stoji rame uz rame sa onima koji žele bolju budućnost za BiH.

Upitan kako britanska vlada gleda na tvrdnje da je zbog neaktivnosti EU i NATO došlo do ruskog prodora na Balkanu i da Rusija koristi situaciju u BiH da potkopava stabilnost Evrope, kazao je da ne misli da je bilo nedostatka angažmana od EU i NATO-a.

- Upravo suprotno, uložili smo ogromnu političku energiju i resurse u ovu zemlju tokom proteklih dvadeset godina. Ali, bojim se da su vaši lideri prečesto birali opciju natjecanja umjesto saradnje i da, kao rezultat toga, BiH nije postigla napredak koji je trebala na putu pristupanja EU i NATO-u, te da su je nekoliko njenih susjeda prestigli. To je zaista šteta. Mi se samo možemo nadati da će vaši izbori u oktobru donijeti novu i pozitivniju energiju. Rusija je već godinama partner u Vijeću za implementaciju mira. Ona ima legitimne interese u trgovinskoj i kulturološkoj razmjeni, što mi poštujemo. Ali, Rusija također mora poštovati interese i odabir Bosne i Hercegovine, i njenih susjeda, i prestati se miješati u suverene zemlje, kao što su to neuspješno pokušali u Crnoj Gori. BiH je evropska zemlja i njeni interesi su čvrsto vezani za Evropu. Kao i svaka druga zemja u regionu, BiH je odabrala da se pridruži EU, a lako je shvatiti zašto, kad 70 posto vašeg ukupnog izvoza ide za EU, u poređenju sa samo dva posto sa Rusijom. Ujedinjeno Kraljevstvo podržava vaš odabir i pomoći će vam na vašem putu ostvarivanja tog cilja. Rusija treba uraditi isto to - rekao je Duncan.

Jedna od glavnih tema Duncanove posjete bit će samit u Lonodnu o zapadnom Balkanu 10. jula ove godine. Duncan naglašava da samit u Londonu nije izdvojeni događaj. On je dio niza važnih inicijativa ove godine putem kojih su se Bosni i Hercegovini i njenim susjedima nudile prilike da ubrzaju svoje euroatlantske integracije. Na primjer, EU je nedavno objavila svoju novu strategiju za zapadni Balkan, koja iscrtava put prema eventualnom članstvu u EU za svih šest zemalja.  

 - Evropski i regionalni lideri će se u maju okupiti u Sofiji kako bi razgovarali o evropskoj perspektivi regiona, prvi put nakon samita u Solunu 2003. godine. A onda, u julu, Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin našeg samita, koji će biti peti u nizu u sklopu takozvanog Berlinskog procesa. Britanci su praktičan narod. Mi želimo da naš samit dovede do stvarnog uticaja na živote građana Bosne i Hercegovine. Zato ćemo se fokusirati na vrlo praktična pitanja: borba protiv sigurnosnih prijetnji poput korupcije i organizovanog kriminala, jačanje regionalne saradnje u polju ekonomije i infrastrukturnog razvoja, podrška mladim poduzetnicima, posebno u digitalnom sektoru koji jako brzo raste - rekao je u intervjuu za Fenu britanski ministar za Evropu sir Alan Duncan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana